AFP or licensors

VN moet bepalen of er sprake is van genocide tegen Rohingya in Myanmar

De Verenigde Naties moeten bepalen of de gewelddadige vervolging van Rohingya-moslims in Myanmar als genocide bestempeld kan worden. De VN en andere mensenrechtenorganisaties zijn daarvoor nog volop bewijsmateriaal en getuigenissen van Rohingya aan het verzamelen.

Het bureau van de Hoge Commissaris voor de mensenrechten (OHCHR) buigt zich momenteel over de vraag of de Rohingya-crisis in Myanmar voldoet aan de wettelijke bepalingen van het Genocideverdrag. Die VN-resolutie werd in 1951 aangenomen. Het definieert genocide als de stelselmatige en opzettelijke uitroeiing van een etnische groep, of van een deel daarvan.

Volgens Jyoti Sanghera, hoofd van het OHCHR in Zuidoost-Azië, zou de vervolging van Rohingya in Myanmar aan die wettelijke voorwaarden kunnen voldoen, maar dat werd nog niet officieel bepaald door de VN. De Hoge Commissaris voor de mensenrechten, Zeid Ra'ad al-Hussein, heeft de situatie in Myanmar eerder wel bestempeld als "schoolvoorbeeld van etnische zuivering". Het woord genocide of volkerenmoord heeft hij nog niet in de mond genomen.

Spektakel van leed

Om de vervolging van Rohingya evnetueel als genocide te kunnen bestempelen, heeft een team van de VN vorige maand talrijke getuigenissen verzameld van Rohingya-vluchtelingen. Daarnaast is nog een andere mensenrechtencommissie ter plaatse, om bewijsmateriaal te verzamelen van de zowat 582.000 Rohingya die de voorbije twee maanden naar Bangladesh zijn gevlucht. 

"Terwijl ik hier vanavond spreek is de wereld getuige van een gruwelijk spektakel van massale gedwongen volksverhuizingen en leed", stelde Sanghera vandaag in Genève. Volgens haar spraken de Rohingya over "onbeschrijfelijke gruwelen". 

De vluchtelingen hadden het onder meer over massale arrestaties en systematische verkrachtingen door de Myanmarese veiligheidsdiensten. Ook beschreven getuigen hoe hun dorpen doelbewist vernietigd werden, zodat ze niet zouden kunnen terugkeren. Door culturele en religieuze leiders te viseren wil het Myanmarese leger de geschiedenis, cultuur en kennis van de Rohingya vernietigen, aldus nog Sanghera. 

Internationaal Strafhof

Het OHCHR-hoofd wees ook met een beschuldigende vinger in de richting van Aung San Suu Kyi, "wiens democratische regering de systematische en acute discriminatie van de Rohingya-moslims in leven houdt". 

Indien de Rohingya-crisis officieel als genocide bestempeld zou worden, zou dat de druk op de internationale gemeenschap om de moslimminderheid te beschermen sterk verhogen. Bovendien zouden Myamnarese bewindslieden een grotere kans lopen om vervolgd te worden door het Internationaal Strafhof in Den Haag. 

Meest gelezen