Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

VS wil relaties met India "dramatisch verdiepen", maar ook andere partners zijn welkom

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson wil een nauw partnerschap uitbouwen met India en met andere bondgenoten in het Verre Oosten. Tegelijk heeft hij harde woorden voor het optreden van China op zee en het leger van Myanmar tegenover de Rohingya-minderheid.

Volgende week gaat Tillerson naar India op zijn eerste reis naar Zuid-Azië sinds zijn aantreden als minister van Buitenlandse Zaken. In een toespraak tot het Center for Strategic and International Studies (CSIS), een belangrijke denktank in Washington, zei Tillerson dat hij de relaties met India "dramatisch wil verdiepen". Beide landen delen volgens hem dezelfde strategische belangen zoals veiligheid, vrije scheepvaart, vrije handel en de strijd tegen het terrorisme in Zuid-Azië en het Verre Oosten.

Concreet verwees Tillerson naar de "provocaties van China" in de Zuid-Chinese Zee, waar dat land eilandjes en riffen opeist in strijd met de VN-conventie over het zeerecht. Tillerson wil een as voor regionale veiligheid uitbouwen met India, met Japan en met andere landen zoals Australië. Het gaat niet enkel om militaire kwesties, want Tillerson zegt ook dat hij praat met andere landen in Oost-Azië over alternatieve financiering van grote infrastructuurwerken, los van China. Op die manier lijkt de minister de indruk te willen wegnemen in die landen dat de Verenigde Staten zich van die regio afkeren en die zouden overlaten aan invloed vanuit China.

India projecteert als opkomende grootmacht overigens steeds meer zijn invloed in Zuidoost-Azië, een regio die het eeuwenlang cultureel en economisch erg sterk beïnvloed heeft. Enkele weken geleden was een eskader van Indiase marineschepen nog te gast in de Filipijnen (foto hieronder), in Vietnam en in Singapore.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"Wij houden leger Myanmar verantwoordelijk voor moorden op Rohingya"

Opvallend was ook de kritiek van minister Tillerson op de vervolging van de Rohingya-minderheid uit Myanmar (Birma). Volgens hem zijn de Verenigde Staten uiterst bezorgd over de wreedheden tegenover de Rohingya.

"De wereld kan niet blijven toekijken zonder iets te doen", waarschuwde Tillerson en hij stelde de militaire leiders van Myanmar verantwoordelijk voor de wreedheden. Het was de zwaarste kritiek van de VS voor de verdrijving van de Rohingya uit Myanmar. Tot nu toe had de VS zich uiterst behoedzaam opgesteld over die kwestie. Ook nu valt op dat Tillerson de legerleiding van Myanmar viseert en niets zegt over de regering van Nobelprijswinnares voor de Vrede Aung San Suu Kyi.  

Overigens heeft China zich onvoorwaardelijk achter het standpunt geplaatst van Myanmar dat het de Rohingya zijn die de crisis begonnen zijn en Peking vindt ook dat de eenheid van Myanmar absoluut gehandhaafd moet worden. In de periode van de westerse sancties tegen de dictatuur in Myanmar was China ook een bondgenoot van  dat land.

Meest gelezen