Paul van Riel

Wist u dat u vaak te veel betaalt voor een bloedonderzoek?

Patiënten die via hun huisarts hun bloed , urine of stoelgang laten onderzoeken in een medisch laboratorium betalen daar vaak te veel voor. Dat blijkt uit een onderzoek van Knack. Heel wat medische laboratoria rekenen namelijk systematisch ereloonsupplementen aan. Patiënten weten vaak niet dat ze hun onderzoek ook kunnen laten uitvoeren door klinisch biologen die zo'n supplementen niet aanrekenen.  

Labo's mogen alleen een meerprijs aanrekenen als de klinisch bioloog die het onderzoek uitvoert, niet geconventioneerd is. Geconventioneerd wil zeggen dat de klinisch bioloog aangesloten is bij een beroepsvereniging die met het Riziv (het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering) afgesproken heeft om met vaste tarieven te werken.  

In de meeste labo's werken zowel klinisch biologen die geconventioneerd zijn als klinisch biologen die niet geconventioneerd zijn. De meeste klinisch biologen zijn geconventioneerd. Alleen de niet-geconventioneerden mogen een meerprijs aanrekenen. Uit de studie van Knack blijkt dat sommige labo's op de factuur heel dikwijls het tarief aanrekenen van de niet-geconventioneerde klinisch bioloog. Simon November van Testaankoop bevestigt dat.

"Het gaat meestal niet om hoge bedragen", schrijft journalist Ann Peuteman in Knack. "Meestal worden er supplementen van 6 tot 20 euro aangerekend." Maar vele kleintjes maken natuurlijk één grote. Winst in dit geval, voor het medisch laboratorium dat het onderzoek heeft uitgevoerd.

"Het probleem is", schrijft Peuteman, "dat je al bijna flink gestudeerd moet hebben om de facturen van de laboratoria te ontrafelen en te weten welk aangerekend bedrag een ereloonsupplement is." Patiënten weten dus niet altijd dat ze een ereloonsupplement betalen maar vaak ook niet dat ze dat niet  moeten betalen.

Patiënten moeten geen speurders worden

"Want er is te veel onduidelijkheid over het statuut van de laboranten die in de medische laboratoria werken", zegt Luc Van Gorp,  voorzitter van de Christelijke Mutualiteit. "Die kunnen geconventioneerd zijn - dan moet de laborant zich aan de officiële tarieven houden - of niet geconventioneerd - dan mag de laborant een supplement vragen, maar wel op voorwaarde dat de patiënt dat weet."

Helaas is het niet altijd duidelijk welke laborant welk statuut heeft. "Je zou dat als patiënt zelf kunnen controleren, maar dat is veel werk en dat kan je van patiënten eigenlijk niet verlangen", zegt Van Gorp. "Daarom vragen we dat er dringend meer transparantie komt." Ondertussen raden heel wat ziekenfondsen hun patiënten aan om het ereloonsupplement niet te betalen.

Patiënten kunnen hun huisarts vragen het onderzoek te laten uitvoeren door een klinisch bioloog die geen meerprijs aanrekent.  

Meest gelezen