"België doet bijna niets om de illegale houthandel aan te pakken"

De Europese Commissie roept België op het matje omdat ons land te weinig doet om de illegale houthandel aan te pakken. Dat meldt Greenpeace in een persbericht. We zijn de eerste lidstaat die die dubieuze eer te beurt valt. "Ons land is een draaischijf voor illegaal hout", zegt Joeri Thijs van de milieuorganisatie.

Ons land importeert hout uit onder meer Brazilië, Kameroen en Congo, maar de oorsprong van dat tropische hout wordt nauwelijks gecontroleerd. "Sinds de Europese wetgeving daarover bestaat zijn er bijna geen controles geweest", zegt Thijs. Het gaat om 20 controles in vier jaar tijd. "Er zouden toch zeker maandelijks enkele controles moeten zijn."

Het lage aantal controles verwondert Greenpeace niet. "Er is maar een halftijdse ambtenaar mee bezig", zegt Thijs. "De controles gebeuren niet grondig genoeg, want er is nog geen enkele boete of aanmaning uitgeschreven." Bevoegd minister Marie-Christine Marghem (MR) laat in De Standaard weten dat ze bijkomende controleurs gaat aanwerven.

De aanpak van de illegale houtkap is volgens de milieuorganisatie nochtans belangrijk. "De houtkap heeft niet alleen een hoge milieu-impact in die landen met waardevolle bossen zoals het Amazonewoud of het Congobekken, maar is vaak ook gelinkt met conflicten."

Meest gelezen