Videospeler inladen...

"Mannen mogen nog complimenten geven, maar niet vanuit machtsrelatie"

Politica Freya Piryns en model Lauren Versnick hebben in "Van Gils & Gasten" gereageerd op de commotie over de zaak-Weinstein.  "Ik zit hier omdat veel mannen zich nog steeds de vraag stellen: Wat mag en wat mag niet? Het is niet de bedoeling dat ik nooit meer een compliment of een knuffel krijg, maar dat mag nooit vanuit een machtsrelatie gebeuren", aldus Piryns.

Na de onthulling van het wangedrag van de Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein zijn er al heel wat getuigenissen uit de culturele wereld naar buiten komen. Maar grensoverschrijdend seksueel gedrag vindt plaats in de hele wereld.

In "Van Gils & Gasten" hebben politica Freya Piryns en model Lauren Versnick getuigd. "Toen jullie me belden dacht ik: Moet ik nu ook een verhaal vertellen. Maar ik ben toch gekomen omdat ik vaststel dat veel mannen zich nog steeds de vraag stellen: Wat mogen we wel en wat  mogen we niet", aldus Piryns.

"Het is niet de bedoeling om nooit meer complimenten of een knuffel
te krijgen van een man. Dat is niet de bedoeling. Als er een machtsfactor bijkomt, als een man iets doet wat een vrouw niet wil omdat hij weet dat ze niets durft te zeggen, dat kan niet", zegt Piryns.

Het model Lauren Versnick treedt Piryns bij. "Mijn moeder heeft mij altijd gezegd dat ik moet opkomen voor mezelf. Als er iets gebeurt dat je niet wil, moet je reageren", aldus Versnick.

VRT zet integriteitsbeleid in de kijker

De afgelopen dagen is er heel wat te doen geweest rond de affaire Harvey Weinstein in de Amerikaanse filmindustrie. Ook in Vlaanderen is hierover een breed maatschappelijk debat ontstaan, onder andere via getuigenissen in verschillende media, meldt de VRT.

De VRT benadrukt dat het grensoverschrijdend gedrag niet tolereert. We grijpen dit debat aan om opnieuw onze interne maatregelen onder de aandacht te brengen. Medewerkers die met grensoverschrijdend gedrag geconfronteerd zijn, kunnen hun verhaal doen in alle discretie en vertrouwen. Dat geldt voor alle medewerkers van de VRT, maar ook voor wie aan externe producties werkt.

De VRT vindt het belangrijk dat deze stemmen gehoord worden. Diane Waumans, onze manager beroepsethiek, speelt hierin een sleutelrol.
Diane Waumans: "Onze mediasector in Vlaanderen staat sterk in creativiteit. Laten we samen stappen zetten om ook sterk te staan op vlak van integriteit."

Meest gelezen