Videospeler inladen...

1 op de 5 leerlingen experimenteert met zelfverwonding

1 op de 5 leerlingen heeft zichzelf al eens opzettelijk verwond en 8 procent van de schoolgaande jongeren doet aan problematische zelfverwonding. Dat blijkt uit een onderzoek van Prof. Imke Baetens en Prof. Laurence Claes.  

Je huid krassen of snijden, je hoofd tegen de muur slaan of jezelf branden. Dit gedrag wordt ook wel zelfverwonding of automutilatie genoemd. De Professoren Imke Baetens (VUB) en Laurence Claes (KUL en UA) hebben onderzoek gedaan bij ongeveer 630 scholieren tussen 12 en 14 jaar.  Daaruit blijkt dat 1 op 5 leerlingen experimenteert met zelfverwonding. 8 procent verwond zichzelf meer dan 5 keer per jaar, wat als 'problematisch' bestempeld wordt.

Het was eigenlijk allemaal gestart, door een emotioneel moment en die emoties waren voor mij zo overweldigend dat ik eigenlijk geen andere optie zag van daar iets mee te doen.

Getuigenis

Vele jongeren sluiten zich af, terwijl er net over praten helpt. Een belangrijke rol is weggelegd voor scholen en leerkrachten. Zij zijn vaak het eerste aanspreekpunt.

“Net door de geheimhouding en het stigma gaat het probleem net groter worden", zegt Prof. Dr. Imke Baetens. "Ik denk dat het zeker en vast belangrijk is binnen scholen, maar ook binnen de maatschappij dat we daar over kunnen spreken op een neutrale manier en dat we jongeren kunnen aanleren op een andere manier om te gaan met emoties”.  

Wie met vragen zit omtrent  zelfverwonding kan terecht op de website www. zelfverwonding.be of de jongerentelefoon Awel.

Meest gelezen