Antwerpen zet volop in op Rubens

Volgend jaar brengt Antwerpen in een groot cultureel stadsfestival uitgebreid hulde aan Rubens en zijn barokke nalatenschap. Toerisme Vlaanderen en de stad investeren bijna 15 miljoen euro om Rubens internationaal sterker op de kaart te zetten, maar ook om de Vlamingen warm te maken voor de eigen unieke kunstenaar. De historische barok gaat in dialoog met hedendaagse grootmeesters. In 2020 volgt het orgelpunt: het Rubens Experience Center. Intussen begint de restauratie van de portiek en het tuinpaviljoen van het Rubenshuis.   

Het ontwerpteam "Robberecht en Daem Architecten CBVA" kwam als winnaar uit de bus van de wedstrijd voor de restauratie van de aanhorigheden van het Rubenshuis. Het project kost 6 miljoen euro. Over drie jaar moeten het belevingscentrum in de tuin, aan de zogenoemde "Ganzenweide", en de herschikking en renovatie van enkele andere diensten rond zijn. De kunsthistorische waarde van gebouw en tuin blijven behouden. De restauratie van de 400 jaar oude portiek en van het tuinpaviljoen was broodnodig. 

Pieter Paul Rubens, schilder en architect

De portiek en het tuinpaviljoen zijn de enige authentieke elementen van het Rubenshuis, dat de bouwheer zelf in Italiaanse stijl tekende. Vanaf de achttiende eeuw werd het pand ingrijpend verbouwd, laatst nog ruim 70 jaar geleden. Antwerpen zoekt trouwens getuigen van die reconstructie toen. Tijdens de werkzaamheden blijft het museumhuis open, meer, bezoekers kunnen volgend jaar de restauratie volgen. 

Maar Rubens was op de eerste plaats een van de allergrootste kunstschilders ooit. Een reeks tentoonstellingen vormt de ruggengraat van het festival volgend jaar. Niet alleen over Rubens en de barok, maar ook over actuele kunst. Een van de interessantste exposities vindt plaats in het MAS, en toont werk van Michaelina Wautier.  Een van de weinige vrouwelijke schilders uit de tijd van Rubens.

Michaelina Wautier, particuliere collectie

Voor de hedendaagse kunst in M HKA tekent Luc Tuymans voor de samenstelling. Een van de blikvangers daar wordt "Five car stud" van Edward Kienholz. Meer werken worden binnenkort bekend gemaakt.

Middelheim, Fotomuseum en Plantin-Moretus

Het Middelheimpark heeft aandacht voor het spanningsveld tussen de natuur en het artificiële. Hedendaagse kunstenaars maken nieuw werk, speciaal voor 2018. Paul Kooiker palmt het Fotomuseum in. Hij vertrekt van het naakt in de kunst. Culinair fotograaf Tony Le Duc gaat uit van kunstenaar Frans Snijders, bekend van zijn jacht- en markttaferelen, en stillevens met vlees, vis, groenten en fruit. Plantin-Moretus zet de boekontwerpers in de barok centraal. Tenslotte komt er een parcours langs vijf kerken die een meesterwerk van Rubens of een tijdgenoot bezitten.  

Kathleen Michiels

Meest gelezen