Arabisch-Koerdische milities houden buitenlandse IS-leiders gevangen in Raqqa

De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), een alliantie van Koerdische en Arabische milities, hebben verschillende buitenlandse IS-leider gevangengenomen tijdens hun strijd om de Syrische stad Raqqa. Dat heeft de SDF-woordvoerder vandaag bekendgemaakt. Of de IS-kopstukken zullen worden uitgeleverd na hun proces is nog niet duidelijk.

"We hebben buitenlandse emirs (Arabisch voor "commandant", nvdr.) uit de hele wereld", verklaarde SDF-woordvoerder Talal Silo aan persbureau Reuters, enkele dagen na de verovering van Raqqa op terreurgroep IS. "Ze zijn gevangengenomen tijdens speciale operaties, en sommigen hebben zichzelf overgegeven aan onze strijdkrachten", klinkt het.

Hoeveel hooggeplaatste buitenlandse IS-strijders de SDF heeft gevangengenomen in Raqqa en om wie het precies gaat wou Silo niet specifiëren. Wel verduidelijkte hij dat ze opgesloten zitten in afzonderlijke cellen voor IS-strijders. "We steken hen niet bij de gewone gevangenen", stelde de SDF-woordvoerder. 

De gevangen IS-kopstukken worden momenteel ondervraagd door onderzoekers van de SDF, aldus Silo, en binnenkort zullen ze voor de rechtbank verschijnen. "We hebben een onafhankelijk juridisch systeem en we zullen ze berechten, allemaal", verzekerde hij. 

Of de SDF de buitenlandse IS-strijders na hun proces zullen uitleveren aan hun land van herkomst is nog onduidelijk, stelde Silo nog. Noch is het geweten of die landen de jihadisten wel zullen willen terugnemen. Dat zal volgens Silo afhangen van de "situatie tussen de SDF en de staten". 

Strijders van de SDF zijn er deze week in geslaagd om Raqqa volledig te veroveren op terreurgroep IS, na een maandenlange strijd. Sinds 2014 was de Syrische stad in handen van de jihadisten. In de voormalige "hoofstad van het kalifaat" werden verschillende aanslagen beraamd door IS, waaronder op Europese bodem.

Meest gelezen