archiefbeeld

Big Brother in het voetbal: clubs volgen hun spelers 24 op 24 uur via smartwatch

De spelers van voetbalclub Racing Genk worden voortaan dag en nacht gevolgd door hun club met een polsbandje. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. "Er wordt objectief geregistreerd wat de speler de afgelopen 24 uur heeft gedaan", zegt sportdokter Chris Goossens in "De ochtend".

De Limburgse club vraagt hun spelers om een soort smartwatch de dragen met daarop een applicatie die de gezondheid van hun spelers meet. Sommige -veelal oudere- spelers spreken over een enkelband, maar sportdokters zijn gewonnen voor het systeem zegt ook Goossens die ploegarts is bij Oostende.

"Al sinds 2000 bevragen wij onze spelers naar onder meer hun nachtrust. Met die vragen kan de trainer de intensiteit van de training bepalen", zegt Goossens. "Met de app gaat het een stapje verder. Het is niet langer een subjectieve weergave van wat de voetballer wil vertellen, maar het wordt objectief geregistreerd."

Spelers die niet uitgerust aan een training beginnen zijn sneller geblesseerd. "Als spelers 's nachts na een match thuiskomen zou je verwachten dat ze gaan slapen, maar sommigen kiezen ervoor om te gaan stappen", zegt Goossens. "Met de app kun je hun effectieve nachtrust zien. Voetballers worden goed betaald, goed uitgerust op de training komen is een kwestie van respect voor de club."

De verleidingen zijn groter voor jonge spelers dan voor voetballers die al jaren in het profcircuit meedraaien. "Bij spelers van 17 à 18 jaar oud kan de verleiding groot zijn", zegt Goossens. "Het is belangrijk dat ze goed eten, goed rusten en volop kunnen trainen."

Meest gelezen