Videospeler inladen...

Bourgeois niet te spreken over Rajoy: “Autonomie afnemen zal escalatie veroorzaken”

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) verwerpt de houding van de regering-Rajoy. Die zal zaterdag artikel 155 van de Spaanse grondwet in werking stellen, om de Catalaanse autonomie op te heffen. Rajoy weigert dus om de dialoog aan te gaan met de Catalaanse minister-president Puigdemont. Die dreigt ermee de onafhankelijkheid uit te roepen als dat zo blijft.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois is niet te spreken over de plannen van de Spaanse regering. Daarmee zou Madrid "stappen achteruit zetten" en dreigt de Spaanse regering "een verdere escalatie te veroorzaken", zegt hij.

Bourgeois is zelfs ronduit verontwaardigd: "Het onderdrukken van een breed gedragen streven van een volk en regio naar meer autonomie zal op korte en zeker op langere termijn de spanningen enkel doen oplopen." Bourgeois herhaalt zijn pleidooi voor een dialoog tussen Spanje en Catalonië.

Bourgeois vindt ook dat de EU niet langer afzijdig kan blijven "nu de autonomie van een belangrijke regio in een lidstaat afgenomen dreigt te worden". "Artikel 4 van het EU-verdrag erkent uitdrukkelijk de politieke en constitutionele basisstructuren, waaronder die voor regionaal zelfbestuur", aldus de Vlaamse minister-president.

"Geen enkele van die wegkijkende, Grote Europeanen moet in de toekomst nog afkomen met het riedeltje dat de EU een unie van waarden zou zijn"

 "Europa heeft de voorbije weken al een pak geloofwaardigheid verloren. Maar als het nu ook toestaat dat de autonomie van een Europese regio zomaar teniet wordt gedaan, dan is het alle recht van spreken over democratische waarden definitief kwijt", vindt ook N-VA-Europarlementslid Mark Demesmaeker. "De EU heeft nog tot zaterdag om de broodnodige dialoog tussen Spanje en Catalonië op gang te helpen trekken." 

"Het is echter in elk geval enorm verontrustend dat de Spaanse regering de hele tijd nieuwe rode lijnen overschrijdt. Websites offline halen, kabinets­medewerkers arresteren, gewelddadig gedrag van de militaire politie goedpraten, politieke gevangenen opsluiten ... Waar stopt dit? Enkel dialoog kan deze toenemende escalatie een halt toe roepen."

"Wanneer in verre landen mensen gevangen worden genomen om politieke redenen, staan politici rijen dik te drummen om dat te veroordelen. Nu dit gebeurt onder onze neus, in een lidstaat van de Europese Unie, blijft het vooral oorverdovend stil", voegt Sander Loones, net als Demesmaeker N-VA-Europarlementslid, eraan toe. "Geen enkele van die wegkijkende, Grote Europeanen moet in de toekomst nog afkomen met het riedeltje dat de EU een unie van waarden zou zijn. Die waarden zijn ze zelf aan het verloochenen."

Meest gelezen