Brexit-impasse houdt aan tijdens EU-top in Brussel

Vandaag en morgen vindt een Europese top plaats in Brussel. Alle Europese staatshoofden en regeringsleiders komen dan samen voor een vergadering van de Europese Raad. Wat zullen Merkel, Macron en co tijdens deze bijeenkomst bespreken en kan de patstelling in de brexitonderhandelingen doorbroken worden?

De top start om 15 uur wanneer de leiders in gesprek gaan met de voorzitter van het Europees Parlement, Antonio Tajani. Daarna vergadert de Europese Raad. Concreet staan er vier thema’s op de agenda: migratie, de digitalisering van Europa, defensie en internationale relaties. De spanningen in Catalonië staan daarentegen niet op het programma.

Wat staat er op het menu?

Wat migratie betreft, zullen de Europese leiders de maatregelen beoordelen die al genomen waren om de illegale migratiestromen onder controle te houden. Sinds vorig jaar zijn die stromen sterk afgenomen. De regeringsleiders zullen daarom bespreken of er eventueel nieuwe maatregelen nodig zijn om deze vooruitgang voort te zetten.

Ook de vorderingen van de ééngemaakte digitale markt zullen aan bod komen. Zo schafte men de roamingtarieven in Europa al af en werkt men aan gratis internet op openbare plaatsen.

Verder willen de regeringsleiders ook werk maken van een gemeenschappelijke cybersecurity en bijvoorbeeld investeringen in digitale vaardigheden ondersteunen.

Op vlak van defensie is het dan weer de bedoeling om tegen eind dit jaar een gemeenschappelijk defensiebeleid klaar te hebben waaraan lidstaten vrijwillig kunnen deelnemen.

Straks om 19 uur geven Tusk en Juncker als voorzitters van de Europese Raad en de Commissie samen een persconferentie over de belangrijkste conclusies. Daarna volgt een werkdiner. Tijdens dit diner bespreken de regeringshoofden de internationale relaties.

Komen onder andere aan bod: handel, de relatie met Turkije (bijvoorbeeld de samenwerking op vlak van migratie) en de politieke situatie daar. Daarnaast zullen de staatshoofden het ook hebben over de nucleaire dreiging van Noord-Korea en de deal met Iran.Op het einde van het diner krijgt de Britse premier Theresa May het woord, om over de brexitonderhandelingen te praten. De andere regeringsleiders zullen dan wel luisteren, maar niet met May onderhandelen. 

Patstelling over brexit

Morgenvroeg staat om 10.30u een vergadering met de 27 (zonder May) gepland over de voortgang in de brexitonderhandelingen. De Britse regering had gehoopt dat de 27 het licht op groen zouden zetten voor de tweede fase van die onderhandelingen, over een toekomstig handelsakkoord. Maar volgens de lidstaten is er onvoldoende vooruitgang in de “eerste fase”.
Zo hebben de Britten nog altijd niet duidelijk gemaakt of en hoeveel ze nu willen betalen van de zogenaamde “brexit-rekening”. Als teken van goodwill zullen de 27 wel afspreken dat ze zich intern al gaan voorbereiden op de tweede fase. Op de volgende Europese top in december zullen ze dan opnieuw bekijken of er voldoende vooruitgang is.

Op vrijdag staat er ook een ontbijtvergadering met de 28 gepland. Daarop zullen de regeringsleiders bespreken hoe in de toekomst nog beter kan worden samengewerkt op bepaalde domeinen. Europees president Tusk heeft daarom ook een stappenplan opgesteld. De komende twee jaar zullen er 13 Europese toppen zijn waarop hij knopen wil doorhakken: bijvoorbeeld over de toekomst van de eurozone, over migratiebeleid, en enkele andere thema’s. Tusk wil dat de regeringsleiders meer dan vroeger weer het heft in handen nemen en de toekomst van de EU uitstippelen. De voorbije weken maakten de Franse president Macron en Europees Commissievoorzitter Juncker hun visie hierover al bekend. Veel lidstaten vinden hun plannen echter te extreem. Tusk wil dat denkproces stroomlijnen, en daarbij ook zoveel mogelijk de eenheid bewaren zonder het ambitieniveau te verlagen. 

Meest gelezen