Celstraf voor man die Joodse kinderen beledigde

Een man van 33 uit Mol is veroordeeld voor inbreuken op de racismewet. Dat heeft de correctionele rechtbank van Hasselt beslist. Hij had 21 Joodse kinderen beledigd en bedreigd toen die drie jaar geleden een uitstap maakten naar het Glazen Huis in Lommel. Hij krijgt 15 maanden cel, waarvan de helft met uitstel, en een geldboete. 

Een autobus met Joodse kinderen was drie jaar geleden op weg naar het Glazen Huis, een centrum voor glaskunst in Lommel, toen ze het pad kruisten van de man uit Ham. De groep kinderen tot 14 jaar werd begeleid door twee volwassen personen. Vanuit het raam van zijn auto riep de man"vuile Joden, ga terug of ik maak jullie kapot" en "terroristen, jullie zijn een slecht volk". Hij maakte rechtsomkeer en beledigde hen nog een keer. Hij reed ook met zijn wagen over het fietspad, zodat de groep zich in de berm in veiligheid moest brengen. Nadat hij uit zijn wagen was gestapt, dreigde hij hen iets aan te doen als ze niet zouden weggaan. De man had ook gespuugd in hun richting.     

De politie kon de man in de buurt oppakken. Hij kampte met psychische problemen en beweerde dat hij niet gespuugd had. De doodsbedreigingen betwistte hij ook. De man voelde zich naar eigen zeggen gefrustreerd omdat er tijdens het conflict tussen Joden en Palestijnen veel kinderen vermoord werden.

Hij is nu veroordeeld tot vijftien maanden cel, waarvan de helft met uitstel. Daarenboven krijgt de man een boete van 1.200 euro, waarvan ook de helft met uitstel. De dertiger zit momenteel in de gevangenis. 

Meest gelezen