Patrick Dewael - voorzitter parlementaire onderzoekscommissie 22/3
Belga

Imams moeten één van onze landstalen kennen

Imams die in ons land komen preken in moskeeën zouden één van de landstalen moeten kennen. Dat is één van de aanbevelingen die de parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart doet in het laatste luik van haar rapport. Dat schrijft De Standaard. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gaat de aanbevelingen ter harte nemen: "We moeten zoveel mogelijk de import-imams niet te hebben".

In het laatste luik van het rapport naar de aanslagen in ons land focust de parlementaire onderzoekscommissie op "radicalisme". Een opvallende aanbeveling is dat imams in ons land één van de landstalen zullen moeten spreken. De bedoeling? Een beter contact tussen de imam en de gemeenschap in ons land. Jongeren - en bij uitbreiding iedereen - moeten terechtkunnen bij de imam, iets wat moeilijker is als de imam uit pakweg Saudi-Arabië of Qatar komt en de taal niet spreekt, klinkt het. Als de imams Nederlands, Frans of Duits spreken, hebben de veiligheidsdiensten ook een betere controle. 

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gaat de aanbevelingen zeker ter harte nemen: "We moeten proberen om zoveel mogelijk importimams niet te hebben, omdat ze de cultuur van het land niet kennen. Als men verhuist naar een ander land is het belangrijk dat men zich aanpast aan de cultuur van dat land en de taal is daar een element van. De Moslimexecutieve heeft nu een zeer goed voorstel gedaan voor een Belgische imam-opleiding. Er is natuurlijk godsdienstvrijheid en onderwijsvrijheid."

Opleggen kan Geens niet in alle gevallen. In het kader van de erkenning van de imams die betaald worden door de regering wel, maar "we kunnen in België niet verplichten dat mensen binnen een gesloten ruimte Frans of Nederlands spreken."

Daarnaast raadt de commissie ook aan om een opleiding voor imams in België op te richten, iets wat tot nu toe nog niet bestaat. En ook islamconsulenten in de gevangenissen zouden er moeten komen. Het hoofdstuk over de gevangenissen gaat wel ruimer dan alleen radicalisme. De conclusie is dat er meer moet ingezet worden op onze gevangenissen: beter opleidingen voor cipiers, meer deradicaliseringsprogramma's.

Het meest opvallende hoofdstuk van het rapport - over de Grote Moskee in Brussel - werd vorige week al voorgesteld. De commissie raadt aan om de overeenkomst tussen ons land en het Islamitisch Cultureel Centrum over de Grote Moskee op te zeggen om zo de banden met Saudi-Arabië te doorbreken. Volgende week woensdag wordt het rapport besproken en gestemd in de Kamer.

Meest gelezen