Videospeler inladen...

Criminoloog Brice De Ruyver onverwacht overleden

Criminoloog Brice De Ruyver (UGent) is vanmorgen onverwacht overleden. Hij zou zijn gestorven aan een hartprobleem. De Ruyver was lang veiligheidsadviseur van de regering-Verhofstadt. Als veiligheidsexpert was hij lid van verschillende parlementaire onderzoekscommissies, zoals de commissie rond mensenhandel en de affaire Dutroux. De Ruyver werd 62 jaar.

De Ruyver gaf aan de UGent strafrecht, strafrechtelijk beleid en drugsbeleid. Hij was gespecialiseerd in drugsbeleid, veiligheid en internationale samenwerking.

In oktober 1996 werd hij één van de experten van de parlementaire onderzoekscommissie naar de zaak-Dutroux. Uit dat onderzoek bleek dat er serieuze problemen waren met de structuren van de politie, wat aanleiding gaf tot de grote politiehervormingen eind de jaren '90. De Ruyver wordt gezien als de architect van die hervormingen. In 1999 werd hij veiligheidsadviseur van toenmalig premier Guy Verhofstadt.

De Ruyver was ook gevraagd als veiligheidsexpert in de parlementaire onderzoekscommissie die onderzoek deed naar de aanslagen van 22 maart vorig jaar. Omdat de oppositie zijn onafhankelijkheid in vraag stelde, weigerde hij om mee te werken.

"Hij heeft zijn inzichten altijd ten dienste gesteld van de maatschappij"

De UGent reageert geschokt op het overlijden van De Ruyver. "We verliezen een groot academicus en een leermeester voor velen", zegt rector Rik Van de Walle. "Zijn biotoop was de universiteit maar hij heeft zijn onderzoek en zijn inzichten altijd ten dienste gesteld van de maatschappij. Als wetenschapper heeft hij zich nooit beperkt tot onderzoeksrapporten en wetenschappelijke publicaties. Brice De Ruyver is cruciaal geweest voor het veiligheidsbeleid in ons land. We zullen hem heel hard missen, als collega en als mens."

Videospeler inladen...

Meest gelezen