JAXA/SELENE/Crescent/Akihiro Ikeshita

Enorme grot op de maan ontdekt die misschien kan dienen als maanbasis

Japanse astronomen hebben een gigantische grot ontdekt op de maan. Het gaat om een tunnel van zo’n 500 kilometer lang en 100 meter breed. Volgens de wetenschappers zou het een ideale locatie kunnen zijn om een permanente maanbasis op te richten.  

Er waren eerder al vermoedens van het bestaan van zo’n grot onder het maanoppervlak, maar de Japanse ruimtevaartorganisatie Jaxa heeft nu voor het eerst echt bewijs geleverd. Dat concluderen ze uit een analyse van de gegevens die de Japanse ruimtesonde SELENE heeft verzameld. De sonde heeft van september 2007 tot juni 2009 in een baan rond de maan gevlogen. 

Bescherming tegen straling en extreme temperaturen

Astronauten dromen al lang van een ruimtebasis op de maan. Volgens de Japanse astronomen zijn ze met deze ontdekking weer een stapje dichter gekomen bij de ontwikkeling ervan. De grot die nu ontdekt is, kan astronauten beschermen tegen de extreme omstandigheden op onze maan. De temperaturen schommelen er van meer dan 100 graden Celsius overdag tot min 160 graden ’s nachts. In de grot zouden astronauten ook beschermd zijn tegen de schadelijke UV-straling van de zon. 

Astronomen denken dat de grot is ontstaan door stromend lava van een vulkaanuitbarsting 3,5 miljard jaar geleden. Ze situeert zich onder de Mariusheuvels, een vulkanisch gebied op de maan. Hoe de grot er vanbinnen uitziet, is nog niet bekend.

Er worden de laatste tijd weer volop plannen gemaakt om astronauten naar de maan te brengen. Zo kondigde Japan in juni nog aan dat het in 2030 een astronaut op de maan wil brengen. Ook andere grote ruimtevaart­organisaties, zoals de Amerikaanse NASA, zien de maan als ideaal tussenstation, om van daaruit bemande missies naar bijvoorbeeld Mars te laten vertrekken.

Meest gelezen