vide

Europa voert screening in van niet-EU-burgers die visumvrij naar Schengenzone reizen

Niet-EU-burgers die geen visum nodig hebben om naar Europa te reizen, zullen vanaf 2020 online een vragenlijst moeten invullen om de Schengenzone in te mogen. Het Europees systeem voor reisinformatie en -autorisatie (ETIAS) kreeg vanmiddag groen licht van de commissie Binnenlandse Zaken van het Europees Parlement.

Het ETIAS-systeem is grotendeels gebaseerd op de ESTA-procedure die in 2009 in de Verenigde Staten werd ingevoerd. Ook landen als Canada en Australië vragen toeristen en andere reizigers om persoonlijke informatie voor ze binnengelaten worden.

Momenteel hebben burgers van zowat 60 landen geen visum nodig om naar de Schengenzone te reizen. Vanaf 2020 zullen ze persoonsgegevens moeten doorgeven voor ze het vliegtuig naar Europa opstappen. Er zal onder meer worden gevraagd naar hun naam, geboortedatum, adres, contactinformatie en het land waar ze de EU willen binnenkomen. Ook eventuele veroordelingen en verblijven in conflictzones zullen moeten worden vermeld.

Het opzet van ETIAS is duidelijk: extra controles invoeren aan de Europese buitengrenzen in de strijd tegen terrorisme, illegale migratie en de verspreiding van besmettelijke ziektes.

Ook al wordt van luchtvaart- en andere vervoersmaatschappijen verwacht dat ze passagiers niet laten opstappen zonder dat ze een ETIAS-document hebben ingevuld, zal het uiteindelijk de douane van het EU-land in kwestie zijn die beslist of de betrokkene wordt doorgelaten, nadat zijn of haar gegevens getoetst zijn aan de Europese databanken. Op de website Schengen Visa Info staat meer info over ETIAS

"Eindelijk een doortastend beleid"

"ETIAS zal de bestaande informatiekloof bij visumvrije reizigers dichten", reageert de Hongaarse Kinga Gal (EVP), die het dossier door het parlement moet loodsen. "Dit levert een belangrijke bijdrage aan het versterken van de veiligheid van de EU en aan sterkere en slimmere informatiesystemen."

Ook Helga Stevens (N-VA) volgt het dossier van nabij op. "Voor de veiligheid van onze burgers is het onverantwoord dat miljoenen mensen zonder voorafgaande screening onze grenzen kunnen oversteken en dan vrij door de Schengenzone reizen", zegt ze. "Eindelijk is er een doortastend beleid mogelijk, gebaseerd op een efficiënte informatie-uitwisseling uit de verschillende betrokken databanken."

Het invullen van een ETIAS-formulier zal 10 euro kosten, het document blijft daarna drie jaar geldig. Over het dossier moet het Europees Parlement wel nog overeenstemming vinden met de lidstaten.

Meest gelezen