Guus Schoonewille

Europese wijnproductie op historisch laag niveau

De Europese wijnproductie zal door de weers­omstandig­heden dit jaar 14 procent lager uitkomen dan tijdens de vorige oogst, op een historisch laag niveau van 145 miljoen hectoliter. Dat meldt het Franse landbouwagentschap FranceAgriMer, dat zich baseert op cijfers van de Europese Commissie.

De terugval is vooral te wijten aan de drie grootste productielanden: Italië (-21 procent), Frankrijk (-19 procent) en Spanje (-15 procent). Met 40 miljoen hectoliter blijft Italië de grootste wijnproducent van Europa, voor Frankrijk (36,9 miljoen hectoliter) en Spanje (36,8 miljoen hectoliter).

Kleinere productielanden zoals Portugal (6,6 miljoen hectoliter), Roemenië (5,3 miljoen hectoliter), Oostenrijk (2,4 miljoen hectoliter) en Bulgarije (1,4 miljoen hectoliter) kennen dan weer een lichte toename van hun productievolumes.

De Europese wijnproductie zal daarmee dit jaar uitkomen op het laagste niveau in de naoorlogse periode. "De producenten zelf denken bovendien dat deze ramingen nog groter zullen zijn dan het uiteindelijke resultaat", zegt Anne Haller van FranceAgriMer.

Meest gelezen