Felix De Laet (Lost Frequencies): "Van sommige dj's begrijp ik niet dat ze tijd vinden om te slapen"

Het Amsterdam Dance Event heeft het taboe van psychische problemen onder dj's op de agenda gezet. Een goede zaak, zegt Felix De Laet van Lost Frequencies in "De wereld vandaag" op Radio 1. Zelf neemt hij zich voor zoveel mogelijk van zijn job te genieten.

Top-dj's verdienen dan wel veel geld, toch is het niet al goud wat blinkt in hun wereld. Steeds vaker krijgen ze mentale problemen als gevolg van het onregelmatige leven dat ze leiden, de druk om te presteren of eenzaamheid omdat ze hun vrienden en familie soms maandenlang niet zien terwijl ze op tournee zijn.

Met de conferentie "Protecting Mental & Physical Health for Fans & Professionals" stond het thema gisteren op de agenda van het Amsterdam Dance Event. In "De wereld vandaag" op Radio 1 juicht Felix De Laet van Lost Frequencies die openheid toe. "Het is goed dat jonge dj's weten dat ze niet altijd voor volle zalen zullen spelen", zegt hij.

"Sommige dj's hebben een zware planning. Ik begrijp niet dat ze de tijd vinden om te slapen. Ik merk bij sommige dj's dat ze moe zijn en eigenlijk nood hebben aan rust thuis."

Je bent soms 10 uur in een land zonder iets te zien waarna je weer wegvliegt

Een van die dj's is Headhunterz (Willem Rebergen). In een videoblog getuigde hij vorig jaar over een psychische inzinking waaraan hij tijdens een tournee ten prooi was gevallen (zie video bovenaan).

"Vaak vlieg je naar landen die je voor het eerst bezoekt", schetst De Laet het soms jachtige leven van een top-dj. "Je bent soms 10 uur ter plaatse zonder iets van het land te zien waarna je weer wegvliegt. Gelukkig proberen mijn boekingsagenten het af en toe zo te regelen dat we enkele dagen ter plaatse van de cultuur kunnen genieten en mensen kunnen ontmoeten."

"Ik behoor tot de jongere generatie dj's die wat meer afstand nemen van het voortdurend op tournee zijn. We nemen meer de tijd om thuis te zijn en van onze familie te genieten. Misschien komt dat door oudere dj's die ons aanraden dat te doen."

We drinken soms alcohol, maar we zijn niet voortdurend ladderzat

Naar eigen zeggen zijn de mensen in zijn entourage geen druggebruikers. "We drinken soms wel alcohol, maar we zijn niet voortdurend ladderzat. Mensen boeken mij in clubs of op festivals en dan wil ik niet als een zombie aankomen. Ik probeer het professioneel te houden."

"Ik ben pas enkele jaren bezig als dj. Ik wil zoveel mogelijk van mijn job genieten. Als dat niet meer lukt, ga ik misschien iets anders doen. Sowieso moet je positief blijven en mag je niet vergeten dat deze job naast negatieve punten ook veel pluspunten heeft."

Meest gelezen