Gent ziet brood in lokale projecten en deelt geld uit

Wellicht niet toevallig één jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen heeft de stad Gent 1.350.000 euro uitgedeeld aan 17 lokale projecten. Via Burgerbudget wou de stad op die manier de burger laten meebeslissen waar het belastinggeld concreet naartoe gaat. Een van de uitverkoren projecten is dat van de vzw Treehouse in het Citadelpark. Ze gaan de 19e eeuwse kiosk in ere herstellen.

Opgewekt komen Emile De Schryver en Basile Noré het Gentse Citadelpark binnengewandeld. Hun goede humeur is makkelijk te verklaren: vanmiddag kregen de twintigers achter de vzw Treehouse te horen dat ze één van de winnaars zijn van Burgerbudget.

Daarmee liet de stad gewone Gentenaars mee beslissen waaraan het belastinggeld moet worden uitgegeven. Meer dan 100 projecten werden ingediend, 17 daarvan werden daarvan beloond. Meer dan 15.000 Gentenaars stemden uiteindelijk mee.

De komende maanden worden in Gent met het geld onder meer bomen geplant, geveltuintjes aangelegd en mobiele buurthuizen gebouwd. Emile en Basile kregen 45.550 euro voor hun plannen met de oude kiosk in het Citadelpark.

"We haalden de mosterd uit Lissabon"

Basile Noré: “Het park is prachtig gelegen: vlakbij musea en station. Maar het heeft ook een twijfelachtige reputatie. Vaders sturen er hun dochter niet graag door in het donker. Wij willen het park een nieuwe impuls geven. We zijn hier beiden opgegroeid, hebben hier nog gespeeld als scouts. Onze plannen hebben ruim tien jaar kunnen rijpen.”

Emile De Schryver: “We haalden de mosterd eigenlijk in Lissabon. Daar zagen we veel parken waar een kiosk vaak het levendige middelpunt is van het sociale leven in de buurt. Er werd koffie gedronken, muziek gemaakt… Dat willen wij hier ook allemaal organiseren, dit moet een echte  ontmoetingsplek worden.”

Kiosk restaureren

De 19e eeuwse kiosk staat er prachtig bij in het flatterende herfstlicht. Maar wie dichterbij komt, schrikt zich een hoedje. De verf bladdert af, veel ornamenten ontbreken.

Emile De Schryver: “Die ornamenten zijn gestolen: soms door antiquairs, soms door studenten na een avondje uit. De kiosk zelf staat er al sinds 1885 en werd gebouwd door Charles Van Rysselberghe. Opmerkelijk is dat ze voor de wereldtentoonstelling zelfs werd afgebroken en heropgebouwd, straf he?

Maar wij gaan ze met ons prijzengeld helaas niet kunnen restaureren. Dat zou volgens schattingen 1 miljoen euro kosten! We hebben wel wat geld uitgetrokken om het allemaal op te kalefateren.

Hiphop en dj's

"Het meeste geld zal gaan naar wat we vanaf volgende lente allemaal willen organiseren. Dan moet je denken aan fanfares en harmonieën, maar ook hiphop. Jonge dj’s moeten hier hun gang kunnen gaan, het is tenslotte 2017. We gaan een programmatie opstellen die we neerleggen bij de plaatselijke middenstand. Zo kan iedereen zien dat Kristien van hier tegenover volgende week zondag bijvoorbeeld om twee uur een yogasessie geeft waarna iedereen kan blijven hangen voor een jazzconcertje.”

Klinkt allemaal leuk, we kunnen niet wachten, maar één vraag dringt zich op: zou de stad dit allemaal niet zélf moeten organiseren..?

“Dat is waar”, geeft Emile onmiddellijk toe. “Maar wij zijn meer van het principe dat we zelf dingen willen doen. Als we moeten wachten op de stad voor hier iets gebeurt, dan zijn we zo weer tien jaar verder. Zo lang willen wij niet meer wachten.”

Meest gelezen