Olielampjes verlichten de voor hindoes heilige stad Ayodhya in Noord-India.

Hindoes wereldwijd vieren Diwali, hun feest van het licht, met olielampjes

Zowat overal ter wereld worden vandaag wellicht miljoenen kleine olielampjes aangestoken ter ere van Diwali, een van de belangrijkste religieuze feesten van de hindoekalender.

Diwali wordt zowat overal gevierd. Naast India, gaat het om Nepal, Bangladesh, Zuidoost-Azië, maar ook andere plaatsen waar gemeenschappen van hindoes zich hebben gevestigd zoals in Groot-Brittannië en zelfs Noord- en Zuid-Amerika.

Wat sommigen met enige overdrijving "de Kerstmis van de hindoes" noemen, symboliseert de overwinning van het goede over het kwade, van licht over de duisternis en van kennis over onwetendheid. Diwali of Deepavali betekent niet meer of minder dan "een rij olielampjes" en is een feest ter ere van Lakshmi, de hindoe-godin van vruchtwaarheid en welvaart, de Indiase versie van Venus als het ware. Dat is niet overdreven, want zowel Venus als Lakshmi zouden ontstaan zijn uit het schuimen of karnen van de zee.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

De triomf van Rama en Sita over het kwade

Wie kennis heeft van hindoe-mythes, zal herkennen dat Diwali vooral de terugkeer is van de held Rama en zijn vrouw Sita uit het Ramayana-epos nadat ze 14 jaar lang verbannen werden uit hun stad Ayodhya in India en nadat Rama zijn door een demon ontvoerde vrouw bevrijd had. Rama wordt overigens beschouwd als een vorm van de hindoegod Vishnu en Sita van diens vrouw Lakshmi.

Hindoes maken voor Diwali -dat eigenlijk vijf dagen duurt- hun huis schoon, hullen zich in nieuwe kleren en behalve lichtjes aansteken, wordt er natuurlijk ook gegeten, vooral zoete gerechten.

Diwali is niet enkel een feest voor hindoes, maar ook voor religies die wortels hebben in die levensovertuiging. Ook jains, sikhs en boeddhisten vieren Diwali, al geven ze er soms een andere betekenis aan. Zo herdenken jains de verlichting van hun grote voorganger Mahavira, sikhs gedenken eerder de vrijlating van een van hun belangrijkste goeroes door de moslimheersers over India. Boeddhisten vieren gewoon Lakshmi en het verzaken aan geweld door de Maurya-keizer Ashoka toen die in de derde eeuw voor Christus boeddhist werd.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen