Videospeler inladen...

Celstraffen tot vier jaar voor overvallers Hodei Diaz

De overvallers op de Baskische student Hodei Diaz krijgen alledrie een gevangenistraf. De eerste overvaller moet vier jaar naar de cel, de tweede en derde overvaller krijgen 40 maanden celstraf. Dat heeft de rechtbank van Antwerpen beslist. De student werd vorig jaar dood teruggevonden nadat hij meer dan twee jaar vermist was. De overvallers hebben niks te maken met zijn dood. 

Hodei Egiluz Diaz is een Baskische student die verdween in de nacht van 19 op 20 oktober 2013. Hij verdween in het centrum van Antwerpen, in de buurt van de Schelde. Zijn ouders lanceerden regelmatig oproepen naar getuigen en veel mensen hielpen intensief bij zoekacties naar de student. Hodei was ruim 2 jaar vermist. 

Uiteindelijk werd zijn lichaam pas begin 2016 teruggevonden in het Kattendijkdok. Duikers ontdekten het stoffelijk overschot van de Bask bij bergingswerken van de badboot die er enkele maanden eerder was gezonken. Het gerecht gaat ervan uit dat Hodei in het water is beland en verdronken, nadat hij 2 keer was overvallen in de omgeving van het Schipperskwartier. 

Een overvaller heeft zijn bankkaarten gestolen, vervolgens hebben de twee anderen hem van zijn gsm beroofd, die nadien door een vierde werd overgenomen. De overvallers bekenden hun betrokkenheid bij de diefstal, maar verklaarden niks met de verdwijning en dood van Hodei te maken te hebben. Ook uit het gerechtelijk onderzoek kwamen er geen aanwijzingen naar voren die in die richting wezen. Het viertal stond daarom enkel terecht voor de overval en heling van gestolen goederen. 

Een van de overvallers is nu veroordeeld tot vier jaar cel. Hij was al zes keer eerder veroordeeld voor diefstallen met geweld. De twee andere overvallers moeten beide 40 maanden naar de gevangenis. De rechtbank beval ook hun onmiddellijke aanhouding. De vrouw die de gestolen gsm van Hodei gekocht had, werd veroordeeld tot zes maanden cel voor heling. 

Ouders Hodei Diaz

Zelfs al hebben ze Hodei niet willen vermoorden, uiteindelijk hebben ze dit wel onrechtstreeks veroorzaakt door hem te overvallen. 

Ouders Hodei Diaz

De ouders van Hodei hoopten dat alle overvallers celstraffen tot vier jaar of meer zouden gekregen hebben. "Zelfs al hebben ze Hodei niet willen vermoorden, uiteindelijk hebben ze dit wel onrechtstreeks veroorzaakt door hem te overvallen en zijn gsm en portefeuille af te nemen. Maar het is ontzettend zwaar dat we niet precies weten wat er gebeurd is."

Beide ouders zijn wel blij dat er nu een episode in hun leven afgesloten is. “Wij hebben samen met familie en vrienden lang naar Hodei gezocht. De hele periode van het gerechtelijk onderzoek was intens. Maar vandaag met deze uitspraak komt aan die episode een einde. Nu begint een andere episode, de rouwverwerking. Dit zal ons hele leven blijven duren.” Het is vandaag ook precies vier jaar geleden dat hun zoon verdwenen is. 

Meest gelezen