Honderdjarige Franse actrice Danielle Darrieux overleden

De Franse filmwereld is in rouw na het overlijden van Danielle Darrieux. In mei vierde ze nog haar honderdste verjaardag. Een val in haar woning werd haar fataal. Darrieux debuteerde toen ze veertien was en ze speelde onafgebroken tot enkele jaren geleden. Ze was vooral gespecialiseerd in ondersteunende bijrollen. 

In de jaren dertig en veertig was Danielle Darrieux een van de meest gevraagde actrices in Frankrijk, maar ook in Hollywood en op Broadway. Ze debuteerde in "Le bal" in 1931. Twee jaar later kreeg ze een hoofdrol, in "Mauvaise graine" van Billy Wilder, zijn debuut. Ze begon in komedies, maar evolueerde naar dramatische rollen, onder meer in "Mayerling" in 1935. 

Na de oorlog was ze de filmpartner van Jean Gabin in "La vérité sur Bébé Donge" in 1953, en van Gérard Philipe in "Le Rouge et le noir" een jaar later. In Hollywood speelde ze naast Douglas Fairbanks in "The rage of Paris", en in "Rich, young and pretty" en "Five fingers". Na "Alexander de Grote" met Richard Burton verliet ze in 1956 Hollywood om weer naar Frankrijk te komen.  Daar deed ze nog tientallen films, televisieseries en theaterproducties. Ze raakte bekend onder haar initialen "DD".

Vijf keer vertolkte ze de moeder van Catherine Deneuve, de laatste keer in "8 Femmes", van François Ozon (zie video onder).

Voorts viel ze op in "L'homme à femmes", "Les demoiselles de Rochefort" en "Le lieu du crime". Ze gaf ook haar stem aan de grootmoeder in "Persepolis". Die film van Marjane Satrapi uit 2007 betekende haar afscheid van de cinema. 

Ze was vooral sterk als ze gestalte mocht geven aan een elegante al wat oudere vrouw "met een hoek af". 

Meest gelezen