Videospeler inladen...

Jan Mulder steekt zijn nek uit voor 11.11.11: "Politici zien vluchtelingen als items waar ze van af moeten"

Politici hanteren een steeds hardere toon wanneer ze over vluchtelingen praten en zien hen louter als nummers en statistieken. Dat zegt Jan Mulder in "Van Gils & Gasten" waarin hij uitlegt waarom hij zijn gezicht aan de campagne #AllemaalMensen van 11.11.11 leent.

"Wat zeiken jullie de laatste tijd toch over migranten en vluchtelingen!" Die woorden roept Jan Mulder Vlaanderen toe in een videoclip van #AllemaalMensen, de nieuwe campagne van 11.11.11 die de aandacht vestigt op het lot van migranten en vluchtelingen.

"Ik heb me altijd geïnteresseerd voor de vertrapte medemens", vertelt de bekende voetbalcommentator vanavond in "Van Gils & Gasten". "Ik hou niet zo van het woord zeiken, maar soms moet je even duwen of verbaal iets anders zeggen om de aandacht te trekken. Bovendien is het een Nederlands woord dat nog meer opvalt. Ik bedoel ook niet alle [Vlamingen], maar een paar."

Mulder noemt man een paard: "De verantwoordelijke ministers en bepaalde politieke leiders, die bedoel ik. De toon, daar gaat het me om. Die verandert. We hebben het over vertrapte mensen die verdrinken en overal worden weggeschoten. In België en Nederland zijn het nummers, bovengrenzen, statistieken. Daar kan ik niet tegen."

Het is me allemaal. Net. Iets. Te. Kil.

Jan Mulder

"Het medeleven voor vluchtelingen en migranten neemt af. Stap voor stap gaat dat maar voort. Heel schrijnende gevallen wuiven ze met een wet weg. Jullie sturen hen klakkeloos naar huis en dat kan ik niet verdragen."

"Ik weet ook wel dat België, Nederland of Luxemburg geen 2 miljoen vluchtelingen kunnen opnemen. Het gaat me om het gevoel. Vluchtelingen zijn geen mensen meer, maar items waar we van af moeten. Zelfs mensen die hier zijn geboren sturen jullie naar Afghanistan, Soedan en Somalië terug. Dat kan toch niet? Het is allemaal. Net. Iets. Te. Kil."

Meest gelezen