Foto Kurt

Kasteelmoord: "Zorg dat mijn cliënt rechters heeft die naar hem willen luisteren"

In het proces van de zogenoemde kasteelmoord is in het hof van beroep in Gent gepleit over de wrakingsverzoeken tegen de rechtbank in Brugge. Verschillende advocaten hebben de rechters gewraakt, omdat ze vinden dat die niet meer onpartijdig over de zaak kunnen oordelen. Maar de drie rechters hebben beslist om zich niet terug te trekken. Het hof moet nu oordelen over de vraag of ze kunnen aanblijven.

Vorige week dienden de advocaten van een van de verdachten op het proces over de kasteelmoord een wrakingsverzoek in tegen de rechters die zich moeten uitspreken over het dossier. Het gaat om de advocaten van de neef van de intussen overleden huurmoordenaar, die kasteelheer Stijn Saelens vermoordde. De neef zou zijn oom die bewuste dag naar het kasteel hebben vergezeld, maar beweert dat hij van het moordplan niets afwist. 

Op het proces vandaag lieten zijn advocaten weten dat volgens hen hun recht van verdediging geschonden is. "Wij hebben tijdens de laatste zitting geen standpunt meer kunnen innemen over nieuwe stukken. Wij zijn niet meer gehoord. We hebben het gevoel dat alles zeer snel moest gaan." Het waren de notities van de mogelijke informant die in de cel één van de verdachten zou benaderd hebben. De advocaten vroegen om een schorsing om de vijftig pagina's te kunnen doornemen. Die schorsing kwam er ook, maar na de schorsing las de voorzitster meteen een tussenvonnis voor. In dat vonnis wees ze het verzoek af om de mogelijke informant te horen als getuige. 

Ook de advocaten van de hoofdverdachte André Gyselbrecht, de schoonvader van slachtoffer Stijn Saelens, dienden een wrakingsverzoek in. Meester Platteau is zijn vertrouwen kwijt in de drie rechters: "Wat moet ik doen als de rechters niet willen luisteren naar mij, als ze een beslissing nemen die niet in het voordeel is van mijn cliënt? Het parket krijgt een politieman als getuige, een inspecteur, ... WIj vroegen ook om een heleboel getuigen op te roepen, maar de rechtbank ging daar niet op in. Zorg dat mijn cliënt rechters heeft die naar hem willen luisteren."

Foto Kurt

Maar de advocaten van de familie Saelens zien geen probleem

Volgens de advocaten van de familie Saelens is er echter geen probleem. "De rechtbank kan nog altijd getuigen horen voor ze definitief over de zaak beslissen en zal alle incidenten die zich tijdens het proces voordeden, meenemen in haar eindoordeel. Ik zie geen partijdige rechters."

Ook de openbare aanklager is van mening dat de wrakingsverzoeken niet gegrond zijn en dat de rechters dus mogen aanblijven in deze zaak. 

Ik zie geen partijdige rechters. 

Raf Verstraeten, advocaat familie Stijn Saelens

Wat nu?

Het hof van beroep in Gent moet nu oordelen over de eventuele partijdigheid van de rechters en dus over de vraag of ze kunnen aanblijven.  Die beslissing valt volgende week donderdag. Als de rechters vervangen moeten worden, zorgt dit voor een vertraging in het proces. De nieuwe rechters moeten zich dan namelijk opnieuw inwerken in deze zaak van vele duizenden pagina's.

Meest gelezen