Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Lichaam van verdwenen Argentijnse activist vermoedelijk gevonden

De Argentijnse kustwacht heeft een lichaam gevonden in de rivier de Chubut nabij de plek waar Santiago Maldonado begin augustus tijdens een protestactie verdween. Volgens getuigen werd de man gearresteerd, maar de politie ontkent alle betrokkenheid. Argentijnen kwamen de afgelopen maanden massaal de straat op om meer duidelijkheid te eisen. 

In de zuidelijke provincie Chubut in Argentinië is het lichaam van de verdwenen mensenrechtenactivist Santiago Maldonado mogelijk gevonden.  Het lichaam moet nog officieel geïdentificeerd worden, maar volgens de onderzoekers werden Maldonado's jas en identiteitskaart wel op de dezelfde plaats gevonden. 

Santiago Maldonado verdween op 1 augustus tijdens een protestactie van de inheemse Mapuche-gemeenschap. Ze hadden een blokkade opgesteld op een weg die toegang verleende tot een gebied dat zij claimen als voorouderlijk bezit, maar dat in handen is van de multinational Benetton. Santiago verdween toen de politie een inval deed om deze wegblokkade te ontmantelen. 

Er is geen officieel bewijs dat de politie verantwoordelijk is voor zijn verdwijning, maar getuigen zeggen dat ze de politie Santiago een busje in zagen trekken. Het voorval lokte massale protest­marsen uit in Argentinië, waar de herinnering aan de verdwijning van tienduizenden politieke tegenstanders onder de militaire dictatuur van 1976-1983 nog springlevend is. De verdwijning werd dus sterk gepolitiseerd en is een symbool geworden voor overheidsrepressie tegen inheemse bewegingen. 

Nu rijzen er vragen over de plek waar het lichaam werd gevonden. Tijdens de politie-inval staken de meeste Mapuche's de rivier over om zichzelf in veiligheid te brengen. Volgens een getuige stak Maldonado de rivier niet over, maar kroop hij in een boom. Daarna zagen ze dat hij door de politie meegenomen werd. Het is dus onwaarschijnlijk dat hij zelf de rivier in gesukkeld is. Het lichaam werd bovendien gevonden in een deel van de rivier dat al vaak onderzocht werd. De familie vermoedt daarom dat het lichaam er achteraf geplaatst is. 

Meest gelezen