Magie van Harry Potter betovert British Library in Londen

De prestigieuze British Library in Londen pakt vanaf vrijdag uit met "Harry Potter: A history of magic". De grote tentoonstelling over de geschiedenis van de toverkunst vertrekt van de Harry Potter-verhalen van J.K. Rowling. Ze toont drakenbeenderen, heksen en zeemeerminnen, naast werkdocumenten van J.K. Rowling. En je kan er ook leren hoe je een steen der wijzen moet maken. Een dag voor de opening zijn er al 30.000 tickets verkocht.

Beenderen van draken uit China van drieduizend jaar geleden, de bezemsteel van een heks, of een stap-voor-stap-handleiding over hoe je een steen der wijzen moet maken: het is vanaf morgen allemaal te zien in de British Library in Londen. Het eerbiedwaardige museum liet zich inspireren door de verhalen van Harry Potter en diepte de meest wonderlijke magische voorwerpen op uit de eigen collectie, en die van andere Britse en buitenlandse musea. 

Er zijn ook originele illustraties en manuscripten te zien uit de Harry Potter-boeken van J.K.Rowling, en de uiterst gedetailleerde werkschema's die ze gebruikte om elk personage dag na dag te kunnen volgen. 

J.K. Rowling mocht de tentoonstelling al een dag eerder bezoeken, en stond tot haar verbazing oog in oog met de grafsteen van één van haar personages, de alchemist Nicolas Flamel. Die stierf in 1418, maar een paar eeuwen later bleek zijn lijk op mysterieuze wijze uit zijn graf verdwenen te zijn. De grafsteen is uitgeleend door het Musée de Cluny in Parijs. De steen werd in de 19e eeuw gered uit een Parijse kruidenierswinkel, waar hij gebruikt werd om groenten op fijn te hakken. 

Er is ook een zwarte kristallen bol te bewonderen die toebehoorde aan Smelly Nelly, een heks uit de twintigste eeuw, die geloofde dat ze geesten kon opwekken door zware parfums te dragen. En verder is er ook een heksenketel vol resten van kleverige troep. Drie heksen probeerden er op het strand van Cornwall een boze geest mee op te roepen, maar vluchtten in paniek weg toen hun brouwsel ontplofte. 

Ook het met potlood geschreven briefje van Alice Newton, de achtjarige dochter van de uitgever van de Harry Potter-boeken kan je bekijken. J.K. Rowlings boek was aanvankelijk door acht uitgevers afgewezen. De kleine Alice las het manuscript op vraag van haar vader, en haar commentaar was: "Dit boek is zo opwindend dat ik er helemaal warm van werd. Het is misschien wel een van de beste boeken die een acht- of negenjarige kan lezen." Haar vader volgde haar advies, en de rest is geschiedenis: er zijn ondertussen 400 miljoen Harry Potter-boeken verkocht in 68 talen, en het einde is nog lang niet in zicht. 

De tentoonstelling Harry Potter, A history of Magic loopt nog in the British Library in London tot 28 februari 2018 en verhuist in de herfst van 2018 naar New York. 

Meest gelezen