Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Maleisische financier van IS ook gedood in Filipijnse stad Marawi

Begin deze week meldde het Filipijnse leger dat de twee belangrijkste leiders van de terreurgroep IS in de belegerde stad Marawi zijn gedood. Nu zou ook een gezochte Maleisische financier van terreur dood zijn.

Marawi City werd zo goed als volledig bevrijd door het Filipijnse leger en dat na meer dan vijf maanden vechten. Maandag meldde het leger al dat de twee belangrijkste leiders van de moslimterroristen in Marawi waren gedood. Het ging om Isnilon Hapilon, leider van de rebellengroep Abu Sayyaf en door IS uitgeroepen tot "emir van de Filipijnen", en Omarkhayyam Maute, de chef van de beruchte moslimgroep Maute.

Het Filipijnse leger was daarop in de zo goed als volledig verwoeste stad op zoek gegaan naar de Maleisiër Mahmud Ahmad, niet zo zeer een militaire leider, maar wel een belangrijke financier van jihadisme in Zuidoost-Azië. Die zou nu echter ook gedood zijn, al heeft het leger zijn graf nog niet gevonden.

Marawi is nu op enkel weerstandsnesten na bevrijd en dat na vijf maanden van zware strijd. Er zouden meer dan 800 moslimextremisten gedood zijn, maar ook honderden Filipijnse militairen en burgers zijn omgekomen.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Alternatieve basis van IS in Zuidoost-Azië

Terwijl het rijk van de terreurgroep IS in Syrië en Irak verbrokkelde, probeerde de groep voet aan de grond te krijgen in andere conflictgebieden waar het lokale moslimextremisten wou verleiden.

In de Filipijnen kon IS aansluiten bij de lange traditie van moslimrebellen op het zuidelijke eiland Mindanao en vooral dan bij de groep Abu Sayyaf, waarvan Isnilon Hapilon de vertegenwoordiger was. Hapilon werd tot lokale "emir" van IS uitgeroepen en IS kon ook de al bestaande militie rond de familie Maute in de regio onder zijn vaandel scharen.

Eind mei wou het leger Hapilon en de Abdullah en Omarkhayyam Maute oppakken in Marawi, net op het ogenblik dat IS die stad wou overnemen. Het kwam onverwacht tot hevige gevechten en de stad werd een bolwerk van IS in het Verre Oosten. De herovering liep niet van een leien dakje, het Filipijnse leger leek niet klaar voor stadsguerilla, de Maute wel. Met hulp van Amerikaanse "special forces" en Australische verkenners werd Marawi geleidelijk, maar erg traag heroverd, ook al omdat IS hier -net zoals in Mosul en Raqqa eerder- hier de lokale burgers als levend schild gebruikte.

Of de val van Marawi nu het einde van IS in de Filipijnen inluidt, is nog niet duidelijk. Wel zijn in het gevecht meer dan 800 IS-sympathisanten gedood en is dat contingent dus gevoelig uitgedund. Daarbij zijn ook buitenlandse strijders uit Indonesië en Maleisië -waar die verdreven werden door strikte politiecontroles- en ook uit het Midden-Oosten. Veel zal afhangen van hoe de regering van de overwegend katholieke Filipijnen zal omgaan met de moslimminderheid in het zuiden en hoe Manila de heropbouw van Marawi zal aanpakken.

 

 

Meest gelezen