VRT

Marc Van Eeghem: "Acteren houdt me recht in smartelijke kankertijden. Dat geeft me een ongelofelijke boost"

"Mijn job hield mij recht tijdens mijn kankerbehandeling, maar het was wel zwaar", getuigt Marc Van Eeghem op Wereld Kankerdag in het Radio 1-programma "Hautekiet". De acteur die momenteel speelt in de populaire Eén-serie "Tytgat Chocolat" vecht al zeven jaar tegen prostaatkanker.  

"Ik wil acteren niet lossen omdat ik mijn job ontzettend graag doe. Dat houdt me recht in smartelijke tijden. Dat heeft me mentaal een ongelofelijke boost gegeven. Ik ben geen outcast geworden", zegt de 57-jarige acteur. 

Toen hij voor de VTM-reeks "Amateurs" aan de slag was, kreeg hij straling tegen de ziekte. "De opnames duurden 4 maanden en in de loop van die maanden kreeg ik een stralingssessie van 25 beurten. Die therapie was niet geweten vóór de opnames. Maar dat is productioneel op een zeer goede manier opgelost. Waarvoor dank eigenlijk", aldus Van Eeghem.

Voor straling moet je élke dag in het ziekenhuis staan. Hoewel een beurt slechts een kwartiertje duurt, is de praktische kant vrij ingrijpend.  "Ik werd om 8 uur 's ochtends bestraald en om 8.20 uur spoorde ik dan richting set. Normaal moest ik om 6 uur in de schminkstoel zitten, vandaar de productionele aanpassing."

Combinatie met chemotherapie ligt moeilijker

De combinatie van acteren met chemotherapie lag echter anders. "Ik heb zelfs een paar opdrachten moeten teruggeven.  En ik heb een rol moeten afstaan, omdat men mij verzekeringsgewijs niet toeliet die rol te spelen. Het was een mooi project, maar ja... De opdrachtgevers zijn daarover eerlijk geweest en ik ben daarvoor royaal vergoed, wat uitzonderlijk is. Op andere werkplekken zal dat misschien niet gebeuren, ik heb geluk gehad."

Op dit moment is Van Eeghem werkloos. "In januari kan ik opnieuw met theater beginnen. Ik kijk daar naar uit." Toch is de acteur er niet geheel rouwig om. "Ik ben terug in behandeling dus ik kan ook niet álle dagen werken. Het is weer een dalletje waar we door moeten", besluit de acteur.

"Hautekiet" en de getuigenissen over kanker en werk herbeluisteren? Dat kan hier.

Meest gelezen