Videospeler inladen...

Merkel en Macron steunen de Spaanse regering tegenover Catalonië

Officieel wordt er op de Europese Raad van staatshoofden en regeringsleiders in Brussel vanavond niet gepraat over Catalonië, maar dat onderwerp is uiteraard niet te vermijden. Duitsland en Frankrijk herhalen hun steun aan de eenheid van Spanje.

De Franse president Emmanuel Macron was er als een van de eersten bij om zijn steun toe te zeggen aan de Spaanse regering om de "eenheid van Spanje" te vrijwaren. Bij de Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft dat wat langer geduurd, maar ook zij trok dezelfde conclusie.

Bij haar aankomst vanavond op de Europese top in Brussel heeft Merkel nog eens gezegd dat zij "het standpunt van de Spaanse regering steunt. Wij hopen ook dat er oplossingen gevonden kunnen worden conform de Spaanse grondwet", luidde het.

De Franse president Macron had eerder een apart gesprek gehad met de Spaanse premier Mariano Rajoy. "De Europese leiders moeten een eensgezind standpunt formuleren over Spanje", klonk het daarna bij Macron.

Zo eensgezind zijn die Europese leiders nog niet. Onze premier Charles Michel was de eerste die het geweld van de politie tijdens het referendum in Catalonië sterk veroordeeld heeft en nadien kreeg hij navolging van zijn Luxemburgse collega Xavier Bettel, ook een liberaal. "Geweld is geen antwoord. Als Europeaan denk ik dat je telkens moet oproepen tot dialoog als er een politieke crisis is", is ook de mening van Michel en Bettel vandaag.

Anderzijds ziet EU-president Donald Tusk "geen ruimte voor een interventie van de Europese Unie in Catalonië". Tusk houdt dus de boot af.

Meest gelezen