Videospeler inladen...

Michel: "Ik steun de demarche om Turkse toetredingssteun te heroriënteren"

Premier Charles Michel is voorstander om de Europese toetredingssteun voor Turkije te verbieden. Hij heeft dat gezegd op een persconferentie vanavond in de marge van de Europese top in Brussel. Ook de Nederlandse premier Mark Rutte zit op dezelfde lijn. 

"Ik ben voor een vorm van bevriezing of heroriëntering", zegt Michel. "We moeten consequent zijn. Ik heb al duidelijk gemaakt dat een toetredingsproces met Turkije de facto niet aan de orde was. Dat moet dus gevolgen hebben, en dat heeft een financieel luik."

De onderhandelingen over een eventuele toetreding van Turkije liggen al maanden stil: het gevolg van de repressie na de mislukte coup van vorig jaar. Eerder heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel al gezegd dat ze ervoor is om de toetredingssteun voor Turkije af te bouwen.

De Europese leiders moeten over deze kwestie nog praten. "Ik hoop dat het mogelijk is dat we een consensus vinden", zegt Michel.

Ook Nederland wil heroriënteren

"De toetredingsonderhandelingen liggen stil", zegt de Nederlandse premier Mark Rutte. "Ik verwacht dat we vanavond met elkaar vaststellen dat Turkije heel ver weg is van EU-lidmaatschap en dat de zaak stil blijft liggen."

Ook Nederland wil de toetredingssteun heroriënteren. "Nederland zou graag zien dat geld van de Turkse regering verschuift naar specifieke projecten, bijvoorbeeld in het kader van migratie of via ngo's." Ook Rutte denkt niet dat daar vanavond nog een besluit over wordt genomen.

Hoe dan ook vormt de discussie over de toetredingssteun voor Turkije een deel van de discussie over het EU-budget voor volgend jaar, waarover de lidstaten en het Europees Parlement een akkoord moeten zien te vinden. Volgende maand worden daarover knopen doorgehakt.

Normaal zou Turkije volgend jaar een kleine 500 miljoen euro steun van de EU ontvangen. De Europese leiders moeten het nu eens zien te raken met hoeveel ze dat bedrag willen verminderen. Het Europees Parlement heeft al voorgesteld om het bedrag volgend jaar met 50 miljoen te verminderen, plus nog eens een 30 miljoen extra als de betrekkingen met Turkije nog zouden verslechteren.

Meest gelezen