"Tête d'enfant", ca. 1610, Musée des Beaux-Arts in Duinkerke.

Musée de Flandre in Cassel kijkt in de ziel van Vlaamse schilders uit de 16e en 17e eeuw

In het Musée de Flandre in Cassel loopt nog tot en met 1 april de tentoonstelling "La figure ou le reflet de l'âme". Die neemt de ontwikkeling van de menselijke afbeelding door Vlaamse schilders uit de 16e en 17e eeuw onder de loep.

Wie het enige museum dat uitsluitend aan de rijkdom van de Vlaamse culturele identiteit is gewijd wil bezoeken, moet paradoxaal genoeg in Frankrijk zijn. Net over de grens in Cassel staat het Musée de Flandre, dat met de regelmaat van de klok tentoonstellingen over de Vlaamse (kunst)geschiedenis brengt.

Momenteel loopt daar de tentoonstelling "La figure ou le reflet de l'âme" ("De figuur of de weerspiegeling van de ziel"). Die neemt de bezoekers mee op een reis naar de 16e en de 17e eeuw, toen dit deel van Frankrijk nog deel van het graafschap Vlaanderen was.

Concreet toont de expo de ontwikkeling van de menselijke afbeelding door Vlaamse schilders die toen leefden en werkten. Sinds de middeleeuwen draaide de Vlaamse economie op volle toeren. De burgerij die door de bloeiende handel rijk was geworden, bevestigde haar nieuw verworven status met tal van portretten.

"L'arrestation du Christ", maître de 1518 dit Jan van Dornicke (1470-1527), musée départemental de Flandre.

De Vlaamse schilders blonken uit in deze genreschilderkunst. Het portret bood hen de kans meer dan alleen de realiteit weer te geven. Het gezicht weerspiegelt immers de meest intieme gevoelens, de persoonlijkheid en de diepste reflecties van de ziel.

Alles samen toont de expo 50 schilderijen uit de 16e en 17e eeuw, waaronder werk van grote namen als Rubens, Van Dyck, Pourbus (de oudere en de jongere) en Jordaens. Sommige van deze schilderijen komen uit de collectie van het Museum voor Schone Kunsten van Duinkerke, dat sinds 2015 gesloten is.

Hôtel de la Noble Cour

Het Musée de Flandre bevindt zich in het Hôtel de la Noble Cour, een van de laatste authentieke kanselarijen in de regio. Het beschermde gebouw heeft een prachtige renaissancearchitectuur uit de 16e eeuw. Vorig jaar lokte het museum meer dan 50.000 bezoekers, onder wie een derde Belgen. "La figure ou le reflet de l'âme" loopt nog tot en met 1 april 2018.

Eric Steffens

Meest gelezen