Nieuwe D-day voor Catalonië

Straks loopt een nieuwe deadline af, van de Spaanse regering aan de Catalanen. De Catalaanse leider Puigdemont moet voor 10 uur vanmorgen klaar en duidelijk zeggen of hij de onafhankelijkheid uitroept, of niet.

De druk om een einde te maken aan de Catalaanse crisis is groot. Steeds meer bedrijven willen uit Catalonië vertrekken en ook de gevolgen voor de globale Spaanse economie zijn niet te onderschatten. Maar ook politiek wordt de druk om een einde te maken aan de crisis steeds groter.

Eerder dreigde Spanje er al mee de controle over Catalonië over te nemen,  als de Catalanen niet duidelijk hun uitroepen van de onafhankelijkheid zouden terugtrekken. Volgens de laatste geruchten zou de Catalaanse minister-president Puigdemont in dat geval wel de onafhankelijkheid uitroepen en onmiddellijk verkiezingen uitroepen voor een grondwetgevende vergadering. Die zou dan een grondwet moeten voorbereiden voor een onafhankelijk Catalonië.

Straks om 10 uur weten we meer.

Meest gelezen