Noord-Korea bedreigt VS-vliegdekschip Ronald Reagan in de Japanse Zee

Het stalinistische regime in Pyongyang dreigt met een "onvoorspelbare aanval" tegen het Amerikaanse vliegdekschip Ronald Reagan, dat in de buurt deelneemt aan grootscheepse militaire oefeningen op zee.

De USS Ronald Reagan is het grootste Amerikaanse marineschip in het Verre Oosten en heeft naast 5.000 bemanningsleden ook een 90 vliegtuigen en helikopters, de meeste daarvan zijn F-18 Super Hornet-gevechtsvliegtuigen.

Het schip neemt samen met 40 andere marinevaartuigen deel aan militaire oefeningen, zowel in de Gele Zee ten westen van Korea als in de Japanse Zee ten oosten van het schiereiland. Daaraan neemt ook de Zuid-Koreaanse marine deel.

Volgens Noord-Korea zijn de oefeningen een "voorbereiding voor oorlog" en het communistische regime dreigt ermee om "een onvoorspelbare aanval" op de Ronald Reagan uit te voeren, een schip dat volgens Pyongyang een "eerste doelwit" is voor Noord-Korea.

Admiraal Marc Dalton, de bevelhebber van de VS-vloot in de regio, is niet onder de indruk en zegt dat "de Ronald Reagan net deelneemt aan de oefeningen om aan te tonen  dat we klaar zijn om de Republiek Korea (Zuid-Korea) te verdedigen".

De voorbije maanden heeft Noord-Korea een reeks van testen met kernbommen en allerhande raketten uitgevoerd. Een aantal van die raketten zijn over het noorden van Japan gevlogen en Pyongyang dreigt er ook mee om het Amerikaanse eiland Guam in de Stille Oceaan te beschieten.

Meest gelezen