2005 AFP

Oegandese vrouw overleden aan het aan ebola verwante marburgvirus

In het oosten van Oeganda is vorige week een vrouw overleden aan marburgkoorts, een besmettelijke ziekte die verwant is aan ebola. Dat heeft de Oegandese minister van Volksgezondheid Jane Aceng vandaag bevestigd. Eerder was ook de broer van het slachtoffer aan de ziekte bezweken.

Het slachtoffer, een 50-jarige Oegandese vrouw, is op 11 oktober overleden in een ziekenhuis in het oosten van het Afrikaanse land, "nadat ze tekenen had getoond van hemorragische koorts", verklaarde minister Aceng aan de pers. De vrouw was ziek geworden nadat ze haar jongere broer had verzorgd. Die is op 25 september overleden aan gelijkaardige symptomen. Volgens Aceng ging de man regelmatig jagen in de buurt van grotten waar veel vleermuizen aanwezig zijn, wat meteen ook een verklaring is voor de besmetting. Het marburgvirus wordt namelijk overgedragen door vleerhonden, een soort grote vleermuizen. 

Zoals bij ebola leidt infectie met het marburgvirus in het vroegste stadium tot hevige koorts en hoofd- en spierpijn. Later treedt ook huiduitslag met vlekken en knobbeltjes op, gevolgd door braken, pijn in de borst en buikpijn, en diarree. De ziekte kan vervolgens steeds ernstiger worden, en gepaard gaan met geelzucht, delirium, gestoorde leverfunctie, en omvangrijke bloedingen. De ziekte wordt van mens tot mens overgedragen via besmet bloed en andere lichaamssappen. Ook contact met besmet lichaamsweefsel kan leiden tot besmetting. 

Net als bij het ebolavirus bestaat er tegen het marburgvirus geen vaccin of medicijn. Het sterftecijfer na infectie varieert, maar kan volgens de Wereldgezondheidsorganisatie oplopen tot 80 procent. Dat was onder meer het geval tijdens de uitbraak in Congo, tussen 1998 en 2000 en in Angola in 2005. Ook Oeganda heeft de voorbije jaren verschillende uitbraken van marburg en ebola gekend. De ergste uitbraak was in 2000, toen raakten 425 mensen besmet met ebola. Meer dan de helft van hen overleed aan de ziekte. 

Meest gelezen