Het windmolenpark op de Thornton-bank in de Noordzee.

Offshore windmolenparken mogen toch worden gebouwd

De vergunning van de laatste drie windmolenparken zal niet worden ingetrokken. Maar ze zullen het wel met flink wat minder subsidies moeten doen. Dat heeft federaal minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) bekendgemaakt.

In het voorjaar ontstond er heel wat commotie over de subsidiëring van de Belgische offshore windmolenparken. De subsidies bleken flink hoger dan in onze buurlanden Nederland en Duitsland. Daar waren de subsidies spectaculair naar beneden geduikeld nadat de parken via een openbare aanbesteding waren toegewezen. Er zullen nu zelfs parken zonder subsidies worden gebouwd.

In België verliep dat enigszins anders. De drie nog te bouwen Belgische windparken Seastar, Mermaid en Northwester II hadden al jaren geleden een concessie gekregen waar nog een behoorlijke subsidie aan vasthing.  De parken zouden naar schatting tussen de 124 à 129 euro per MegaWattuur geleverde stroom ontvangen (ondersteuning plus de prijs van de verkochte stroom). Samen met de al eerder toegezegde ondersteuning van de 6 andere parken zou de totale subsidiëring van de hele Belgische offshore-industrie oplopen tot 15 miljard euro.

Absoluut nodig

Maar onze federale energieregulator CREG berekende in opdracht van minister Marghem dat de steun voor de drie nieuwe parken gehalveerd kan worden naar 62 à 64 euro per megawattuur.  De offshore ontwikkelaars hadden reserves bij de aanpassing van de subsidiëring. Nieuwe onderhandelingen zouden de bouw van de parken vertragen en mogelijk de klimaatdoelstellingen voor 2020 in gevaar brengen. De offshore windmolenparken zijn absoluut nodig om de 13%  hernieuwbare energie te leveren die Europa tegen 2020 van ons land eist.

De federale regering speelde het hard. Staatssecretaris De Backer (Open VLD) dreigde zelfs de concessies in te trekken en opnieuw aan te besteden indien de huidige concessiehouders niet zouden meestappen in de lagere subsidiëring. Dat dreigement moet dus niet worden uitgevoerd. De concessies zullen niet veranderen, verzekerde Marghem vandaag. Wel zullen de parken minder subsidies krijgen. "De onderhandelingen gaan goed vooruit. Binnen enkele dagen willen we ze afronden. ", aldus de minister. 

Meest gelezen