AFP or licensors

Togo: twee bloedige dagen van  geweld bij betogingen

Voor de tweede dag op rij komen opnieuw betogers op straat om het vertrek te eisen van president Gnassingbe. Gevaarlijk, want gisteren vielen bij het protest al zeker vier doden door politiekogels. 

 

Er heerst een gespannen rust in de Togolese hoofdstad Lomé, zeggen journalisten van het Franse persbureau AFP. Enkele jongeren probeerden vanmiddag barricades op te richten en staken autobanden in brand.  Voor het overige lijkt de stad verlaten. Winkels zijn dicht, straten leeg.  De oppositie, aangestuurd door de Parti National Panafricain en andere partijen en burgerbewegingen, wilde ook vandaag een mars organiseren naar de hoofdzetel van ECOWAS, de Westafrikaanse Economische Gemeenschap. Maar tot nog toe krijgt die oproep niet veel gehoor. 

Dat hoeft niet te verwonderen. Gisteren zijn de geplande betogingen op een bloedbad geëindigd. in de hoofdstad Lomé en in het belangrijkste oppositiebolwerk Sokodé greep de politie in met rubberkogels en traangas. Maar volgens de schaarse beelden zijn er ook echte kogels afgevuurd.  Honderden burgers zijn zelfs gevlucht naar buurland Bénin, zeggen sommige bronnen. 

 

AFP or licensors

Gisteravond maakt de minister van openbare veiligheid zelf een balans op van het geweld. Volgens hem is in Lomé 1 betoger doodgeschoten en zijn 60 mensen gearresteerd. In de tweede stad Sokodé, een oppositiebolwerk in het centrum van Togo, zijn volgens hem 3 mensen overleden aan schotwonden.

De lont aan het vuur

Deze zoveelste uitbarsting van geweld begon nadat maandag in Sokodé een bekende imam was opgepakt voor opruiing.  De man heeft nauwe banden met een van de belangrijkste oppositieleiders, Tikpi Atchadam. Na die arrestatie zouden twee soldaten zijn gedood, en twee jongeren. Er werd ook een zetel van de oppositiepartij PNP (Parti National Panafricain) in brand gestoken.

Is er nog bemiddeling mogelijk?

Er vloeit dus steeds meer bloed in het tot nog toe rustige landje in West-Afrika. De oppositie vraagt al jaren dat de grondwetswijziging van 1992 opnieuw wordt toegepast. Daarin staat dat de president maar twee ambtstermijnen aan de macht mag blijven, maar die regel werd in 2002 geschrapt. Op 5 september keurde de regering een ontwerptekst goed om die beperking opnieuw in de grondwet op te nemen, maar niet met terugwerkende kracht. Huidig president Faure Gnassingbe zou zich dus nog opnieuw kandidaat mogen stellen bij de volgende verkiezingen en dat neemt de oppositie niet.  Het ontwerp haalde het niet in het parlement, en zou nu worden voorgelegd in een volksraadpleging. Maar voor de oppositie volstaat dat niet meer.  

"Frankrijk volgt de situatie in Togo met veel bezorgdheid", zegt de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian. De oud-kolonisator onderhoudt stevige politieke, militaire en economische banden met de regering in Lomé. 

Intussen proberen buurlanden te bemiddelen. De president van Bénin zou gisteravond al voor de tweede keer deze week zijn gaan overleggen met zijn ambtsgenoot in Togo.  Ook de Francophonie is bezorgd, ECOWAS heeft de voorbije dagen nog geen commentaar gegeven. Alleen op 14 september riep de regionale organisatie op tot dialoog. 

 

 

Meest gelezen