Poolse priesters mogen niet betogen tegen opvang vluchtelingen

De primaat van de roomskatholieke kerk in Polen, aartsbisschop Wojciech Polak, dreigt elke priester te schorsen die meedoet aan een betoging tegen de opvang van vluchtelingen.  

Er bestonden plannen om zo'n optocht te houden in Gniezno. Dat is de zetel van zijn diocees. Peilingen wijzen uit dat ruim de helft van de Polen geen vreemdelingen in het land wil. De zeer rechtse regeringspartij PiS van sterke man Kaczynski staat achter die afwijzing. Polen heeft dan ook de Europese quotaregeling, het spreidingsplan van asielzoekers is dat, verworpen. De afkeuring van die houding door de aartsbisschop verscherpt de tegenstellingen nog in Polen tussen liberalen en conservatieven. De roomskatholieke kerk heeft er nog een ongewoon grote invloed op de politiek.  

Meest gelezen