Videospeler inladen...

Spaanse regering zet zaterdag procedure in gang om Catalaanse autonomie op te heffen

De Spaanse regering zal komende zaterdag artikel 155 van de grondwet in werking stellen, om de Catalaanse autonomie op te heffen. Dat heeft de Spaanse regeringswoordvoerder deze morgen bekendgemaakt. Net daarvoor had de Catalaanse minister-president Carles Puigdemont ermee gedreigd de onafhankelijkheid uit te roepen als Madrid blijft weigeren om de dialoog aan te gaan.

In zijn brief aan de Spaanse premier Mariano Rajoy, dreigde Puigdemont dat het Catalaanse parlement een stemming zal houden over onafhankelijkheid van Spanje, indien de Spaanse regering de "dialoog blijft in de weg staan en haar repressie verderzet". Puigdemont weigert dus te specifiëren of hij de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen, zoals de Spaanse regering hem in een ultimatum had gevraagd. 

Het kabinet van premier Rajoy heeft inmiddels gereageerd dat ze Puigdemonts antwoord niet bevredigend acht. De Spaanse regering zal daarom zaterdag bijeenkomen in een bijzondere zitting, om Grondwetsartikel 155 in gang te zetten. Door middel van dat artikel kan Madrid de autonomie van Catalonië opheffen, na goedkeuring van de Senaat. 

"Volgende zaterdag komt de ministerraad in buitengewone zitting bijeen om de maatregelen goed te keuren (...) om het algemeen belang van de Spanjaarden, ook van de burgers van Catalonië, te beschermen en de grondwettelijke orde te herstellen", klonk het bij monde van regeringswoordvoerder Íñigo Méndez de Vigo.

De Partido Popular van premier Rajoy bezit een ruime meerderheid in de Senaat. Verwacht wordt dan ook dat die zal instemmen met de maatregelen. Het zou de eerste keer zijn sinds de inwerkingtreding van de grondwet in 1978 dat het intussen beruchte artikel 155 formeel wordt geactiveerd.

Ultimatum

Naar aanleiding van het onafhankelijkheidsreferendum van 1 oktober had Puigdemont voor het Catalaanse parlement verklaard dat hij het mandaat aanvaardt om Catalonië naar onafhankelijkheid te leiden. De Catalaanse leider schortte die onafhankelijkheid echter meteen op, om ruimte te laten voor dialoog met de Spaanse regering. 

Maar premier Rajoy maakte echter meteen duidelijk dat hij niet open staat voor dialoog met de separatisten. Puigdemont werd daarentegen een ultimatum opgelegd: met een simpele ja of nee moest hij tegen afgelopen maandag specifiëren of hij de onafhankelijkheid effectief heeft uitgeroepen. Ook toen dreigde Madrid ermee de Catalaanse autonomie op te zullen heffen.

Omdat Puigdemont maandag weigerde een duidelijk antwoord te geven op die vraag, stelde Madrid hem een nieuw ultimatum. Hij kreeg tot vandaag 10.00 uur de tijd om "tot rede te komen" en officieel bekend te maken dat hij de onafhankelijkheid niet heeft uitgeroepen. Maar ook dat ultimatum heeft de Catalaanse leider dus aan zich voorbij laten gaan.

Meest gelezen