Videospeler inladen...

Michel: "Geen diplomatieke rel met Spanje"  

Premier Michel houdt vast aan zijn oproep tot een politieke dialoog om de crisis in Catalonië op te lossen. Dat heeft hij gezegd voor aanvang van de Europese top in Brussel. Volgens de eerste minister is er evenwel geen sprake van een crisis met zijn Spaanse ambtgenoot Mariano Rajoy.

Onze regering was bij monde van premier Michel een van de eerste om het geweld op de dag van het Catalaanse referendum te veroordelen en ook daarna is de premier al de hele Catalonië-crisis lang erg kritisch ook voor Spanje.

Dit weekend gaf Michel dan een interview in Le Soir waarin de premier Spanje en Catalonië opriep hun zenuwoorlog te stoppen. Dat was voor Madrid de druppel geweest: de Belgische ambassadeur daar kreeg uit de kringen rond premier Rajoy een boze mail. "We zijn verbijsterd door de uitspraken van de premier", is zowat de toon van de mail (zie onderaan voor de volledige tekst). 

 "Ik neem mijn verantwoordelijkheid op voor wat ik heb gezegd in de Kamer en in publieke verklaringen", zo reageerde de premier, die vasthoudt aan zijn pleidooi voor "dialoog, sereniteit en respect voor de nationale en internationale orde".

Michel blijft ook elke vorm van geweld veroordelen. "Wanneer men geconfronteerd wordt met een politieke crisis, dan is het via een politieke dialoog dat men een oplossing moet vinden, en niet via een vorm van geweld", zo vervolgde Michel. "Ik denk niet dat we een oplossing zullen vinden, in het belang van iedereen, in een logica van politieke escalatie.

Geen onderhoud met Rajoy gepland

"Ik denk dat er veel nervositeit is over deze politieke crisis in Spanje", zei  Michel. "Misschien zijn mijn woorden daar verkeerd geïnterpreteerd. Spanje blijft een vriend van België en in mijn ogen is er geen crisis." Op ministerieel niveau is er alleszins geen contact geweest. "Premier Rajoy heeft mijn telefoonnummer. Ik ben steeds bereikbaar", aldus de eerste minister. Een onderhoud is niet gepland, maar "we zullen misschien informeel de kans hebben om een gesprek te voeren".

Michel verwacht niet dat het hele verhaal gevolgen zal hebben voor de kandidatuur van Catherine De Bolle bij de Europese politiedienst Europol. "Ik kan me niet inbeelden dat een prestigieus land als Spanje in zo'n logica zou vervallen." Op de EU-top werd dat in Spaanse regeringskringen ook bevestigd: "de eventuele benoeming van De Bolle zal op basis van objectieve criteria gebeuren", zo was te horen. 

Rugdekking vanuit de Wetstraat

N-VA-Vicepremier en minister van Binnenlandse zaken Jambon neemt het op voor premier Michel: “Hij doet wat anderen beter ook zouden doen: de Spanjaarden veroordelen voor het politiegeweld op de dag zelf. Of twee vreedzame activisten oppakken. Dat onze premier de dingen daar bij naam noemt, vind ik een goede zaak.”

Ook Open VLD-vicepremier Alexander De Croo treedt Jambon
bij. “De manier waarop de Spanjaarden omgegaan zijn met het referendum is onaanvaardbaar. Dit is het gevolg van losgeslagen nationalisme aan beide kanten. Wij hadden absoluut gelijk met onze reactie.”

Lees hieronder de volledige mail van Álvaro Renedo aan de Belgische ambassadeur in Madrid:

Ik heb geprobeerd om met u te praten, zonder succes. Ik word geacht u het volgende bericht te geven, met het verzoek dat u het onder de aandacht van de Belgische premier brengt: we zijn verbaasd over de uitspraken van de premier in Le Soir.

We begrijpen niet hoe een partnerland dit soort uitspraken, die onze bilaterale betrekkingen ernstig in gevaar brengen, kan doen. We trachten onze reactie te beperken, maar we vinden het absoluut onaanvaardbaar dat de Belgische regering een regionale regering, die
de rechtsorde van een lidstaat ernstig en flagrant schendt, op hetzelfde niveau plaatst, net als de regering van die staat, die de onvergeeflijke verplichting heeft om te voldoen aan de wet en die te handhaven, om de rechten en vrijheden van alle burgers te waarborgen.

Het is bekend en herhaald dat we altijd open staan voor dialoog binnen het kader van de wet, zoals elke democratische regering. We hebben nog geen verklaring gezien van de Belgische regering, die de Catalaanse regering aanmoedigt om te voldoen aan de wet, alleen aanvallen tegen de regering van Spanje. Daar nemen we notie van.

Meest gelezen