AFP or licensors

Sociaaldemocratische Jacinda Ardern kan in Nieuw-Zeeland regering vormen

Bijna vier weken na de parlementsverkiezingen in Nieuw-Zeeland kan de sociaaldemocrate Jacinda Ardern een nieuwe regering vormen. Ardern wist zich vandaag te verzekeren van de nodige steun van de populistische partij New Zealand First.

Bij de verkiezingen vorige maand haalde de conservatieve Nationale Partij  44,4 procent van de stemmen, Labour en de Groenen samen 43,2 procent. Geen van beide blokken behaalde dus voldoende stemmen voor een meerderheid, waardoor beiden dienden te hengelen naar steun van New Zealand First, die op 7,2 procent was uitgekomen.

Vandaag maakte "kingmaker" en NZF-leider Winston Peters bekend dat hij met Labour en Green in zee zal gaan. "Wij moesten een keuze maken tussen een veranderde status quo of de verandering (...) Daarom hebben wij aan het slot van de rit gekozen voor een coalitiepartij van NZF en Labour", verklaarde hij tegenover de pers.

Dankzij Peters' steun kan de 37-jarige Aldern als derde vrouwelijke premier in Nieuw-Zeeland een nieuwe regering vormen.

NZF-leider Winston Peters
AFP or licensors

Meest gelezen