Stad Brussel opent "zo snel mogelijk" opvangcentrum voor migranten in Evere

De stad Brussel opent "zo snel mogelijk" een opvangcentrum voor migranten in Evere. Dat heeft de Brusselse schepen Karine Lalieux (PS) gezegd. Lalieux verwijt de federale regering "niets te doen" aan de situatie van de migranten op doortocht in Brussel. De kwestie komt maandag aan bod op de Brusselse gemeenteraad.  De staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken vindt zo een centrum een slechte zaak.

De Brusselse schepen Karine Lalieux (PS) heeft op de franstalige Brusselse zender BX1 aangekondigd dat de stad Brussel zo snel mogelijk een opvangcentrum voor migranten wil openen.

"Maandag kondigen we aan dat de stad een gebouw zal huren van Citydev (het vastgoedagentschap van het Brussels gewest, nvdr) aan de Decathlon in Evere om er een onthaal- en oriëntatiecentrum in onder te brengen", zegt Lalieux. "Wat de federale regering zou moeten doen, met de hulp van het gewest, maar ze doet niets".

De stad zal het centrum samen met enkele ngo's uitbaten. "De stad heeft twee doelstellingen: voorkomen dat er een kamp of een jungle ontstaat, maar ook een oplossing bieden aan de humanitaire zorg", zegt Lalieux. 

Lalieux vraagt dat premier Charles Michel, minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken "hun verantwoordelijkheid nemen".

Dit is een totaal verkeerd signaal

De staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken vindt zo een  nieuwe opvangcentrum een slechte zaak. Volgens hem geeft de stad zo een fout signaal aan migranten en asielzoekers.  Op Twitter heeft Francken de plannen voor de oprichting van een opvangcentrum voor transitmigranten "een verkeerd signaal" genoemd.

Meest gelezen