Videospeler inladen...

“Trump was ongevoelig tegen weduwe gesneuvelde soldaat”

De Amerikaanse president Donald Trump ligt opnieuw onder vuur, dit keer omdat hij ongevoelig zou geweest zijn tegen de weduwe van een gesneuvelde soldaat. "Hij wist waar hij zich voor inschreef", zou hij hebben gezegd, maar dat ontkent Trump zelf.

La David Johnson is twee weken geleden samen met 3 andere Amerikaanse militairen omgekomen bij een hinderlaag van Boko Haram in Niger. Het zou om het grootste aantal Amerikaanse doden gaan sinds het aantreden van Trump als president, toch kregen de nabestaanden in eerste instantie geen troostend telefoontje van de Amerikaanse president.

Toen daar vorige week ophef over ontstond, zei Trump in een persconferentie dat zijn voorgangers zelden tijd maakten om te bellen met de nabestaanden van gesneuvelde soldaten. "Ik bel graag als het gepast is", zei Trump toen. Een leugen, want zowel zijn voorgangers Barack Obama als George W. Bush deden dat wel degelijk.

Hoe ongevoelig kun je zijn?

Toen de weduwe van Johnson het lichaam van haar man ging ophalen op de luchthaven, belde Trump haar alsnog op. Het Democratische Congreslid en vriend van de familie Frederica Wilson zat toevallig mee in de auto. "Het was erg stil in de auto en de telefoon stond op speaker", vertelt het Congreslid. "Ik hoorde hem zeggen dat Johnson wist waar hij zich voor had ingeschreven. Ik kon het niet geloven. Hoe ongevoelig kun je zijn?"

De Amerikaanse president ontkent dat hij dat zou hebben gezegd. "Ik heb niet gezegd wat het Congreslid beweert en ze weet dat", zegt Trump. "Het is vreselijk wat het Congreslid doet en hoe ze dit probeert te politiseren", voegt Witte Huis-woordvoerder Sarah Sanders daar nog aan toe. "Ze probeert er iets van te maken dat het niet is."

Niet voor het eerst

De kwestie raakt de Amerikaanse samenleving in  het hart. Het dienen in het leger ligt erg gevoelig in de Verenigde Staten. Er is veel respect voor. Bovendien is het verre van de eerste keer dat Trump zich onrespectvol toont tegenover de strijdkrachten. Zo noemde hij senator en voormalig presidentskandidaat John McCain ooit "geen held", omdat hij tijdens zijn dienst in Vietnam krijgsgevangene is geweest. "Ik prefereer soldaten die niet gevangen worden", zei Trump daarover.

Hij haalde pas echt de woede van veel Amerikanen over zich toen hij uithaalde naar de ouders van een gesneuvelde soldaat. Militair Huamyun Khan sneuvelde in Irak in 2004 en op de Democratische Conventie in juli vorig jaar haalde de vader van Khan uit naar Trump dat hij nooit echte offers heeft moeten brengen (foto onder). Trump, toen nog presidentskandidaat, beledigde daarop de moeder van de gesneuvelde soldaat door te zeggen dat ze wellicht "niets mocht zeggen" van haar man.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Meest gelezen