Video player inladen...

Jerome Powell is de nieuwe topman van de Federal Reserve

Het was al een tijdje duidelijk dat president Trump geen nieuwe ambtstermijn zou geven aan de huidige topvrouw van de Fed, Janet Yellen. Nochtans hadden veel Amerikaanse economisten de voorkeur gegeven aan Yellen. Verwacht wordt dat Powell haar gematigde beleid zal voortzetten.

Jerome "Jay" Powell is 64 en uiteraard een lid van de Republikeinse partij van president Trump. Hij werd al een tijdje getipt als een van de kanshebbers om Janet Yellen op te volgen aan het hoofd van het systeem van centrale banken in de Verenigde Staten, de Federal Reserve dus.

Powell is een advocaat en werkte lange tijd als zakenbankier in New York. Tussen 1990 en 1993 was hij viceminister van Financiën onder president George Bush Sr. en nadien werkte hij voor het private investeringsfonds Carlyle Group.

In 2012 werd Jerome Powell door Democratisch president Barack Obama voorgedragen als lid van de raad van bestuur van de Fed. Sindsdien heeft Powell daar in de meeste gevallen het beleid van huidige Fed-topvrouw Janet Yellen gesteund tijdens stemmingen.

De meeste economisten hadden de voorkeur gegeven aan een nieuwe ambtstermijn voor Yellen, maar president Trump had daar geen zin in. Veel Republikeinen waren tegen Yellen gekant omdat ze te veel financiële regulering opgelegd zou hebben om een herhaling van de crisis van 2008 te vermijden.

Powell zorgt voor de minste onrust op de markten omdat hij een beetje in het spoor van Yellen komt en aanvaardbaar zou zijn voor Republikeinen en Democraten. De andere kandidaten wilden een heel ander beleid voeren en veel sneller de rente opnieuw optrekken, iets wat Yellen maar met mondjesmaat heeft gedaan.

 

Meest gelezen