David rozing

Vanaf 2018 krijgen zieke zelfstandigen al na twee weken een uitkering

De federale regering heeft het licht op groen gezet voor de halvering van de carensmaand voor zelfstandigen. Vanaf 1 januari 2018 zullen ze al na twee weken een uitkering krijgen.

Het zijn minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) en minister van Middenstand, Zelfstandigen en KMO's Denis Ducarme (MR) die het nieuws bekendmaakten.

De halvering van de zogeheten carensmaand is een maatregel uit het Zomerakkoord van de regering-Michel. Zelfstandigen die vandaag ziek worden, hebben pas recht op een ziekte-uitkering van het ziekenfonds na een maand. Die "carensperiode" duurt volgens de regering te lang.

"Door de carensperiode te halveren willen we onze zelfstandigen beter beschermen. 

Maggie De Block, Federaal minister van Volksgezondheid

Uit de prognoses blijkt volgens De Block en Ducarme dat de maatregel gevolgen zal hebben voor 17.006 zelfstandigen. "14.172 zelfstandigen die langer dan een maand arbeidsongeschikt zijn zullen hun ziekte-uitkering twee weken vroeger ontvangen."

Daarnaast zullen volgens de ministers ook 2.834 zelfstandigen die tussen de twee weken en één maand arbeidsongeschikt zijn, op een uitkering kunnen rekenen. In het huidige systeem hebben ze geen recht op een uitkering.

De regering voorziet volgend jaar in een budget van 9,4 miljoen euro voor de maatregel.

Meest gelezen