Veel reacties op onverwachte dood De Ruyver: " Een topper om mee samen te werken"

De politieke wereld reageert geschokt op het plotse overlijden van veiligheidsexpert Brice De Ruyver. "Een groot wetenschapper met een hart voor onze vrijheden", dat zegt premier Charles Michel. Guy Verhofstadt heeft het over de "meest gekende en beste expert in veiligheidsvraagstukken die we in ons land ooit hebben gekend". Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) bracht een hulde aan De Ruyver tijdens de plenaire zitting in de Kamer.

Patrick Dewael, fractieleider van Open VLD in de Kamer, heeft het over een "bruggenbouwer in veiligheidsdossiers, over politieke grenzen, met kennis van zaken". "Een beleidsman, een immens verlies, ook voor justitie", aldus minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

Hulde in de Kamer

Tijdens de plenaire zitting in de Kamer bracht minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) een hulde aan De Ruyver. "Ik wil hem danken voor de enorme inspanningen die hij heeft geleverd en de enorme invloed die hij had op ons veiligheidsbeleid. Het was een bijzonder aangename man om mee samen te werken". De woorden van de minister werden met luid en lang applaus onthaald door de parlementsleden.

Videospeler inladen...

Verhofstadt: "Zoveel meer dan een trouwe raadgever waar ik blind op kon varen"

De Ruyver werkte jarenlang als veiligheidsadviseur op het kabinet van toenmalig premier Guy Verhofstadt, die ook zeer aangeslagen reageert. "Ik verloor zonet één van mijn beste, meest kritische en constructieve medewerkers die uiteindelijk ook een goede kameraad werd. Ik besef het nog niet helemaal." Verhofstadt prijst De Ruyver voor zijn optimisme. "Altijd goedgemutst. Zelfs in de grootste crisissen kon er nog een grap af. Ik denk dat dat zijn grootste kracht was: hij hield altijd het hoofd koel en ging meteen op zoek naar een oplossing terwijl anderen in het drama bleven hangen."

Videospeler inladen...

Meest gelezen