NOVASTOCK / SUNSET

Vlaamse bedrijven maken te weinig diversiteitsplannen

Nog maar 41 kmo's hebben gebruik gemaakt van de Vlaamse subsidie om een diversiteitsplan op te stellen. "De maatregelen van de Vlaamse overheid zijn te vrijblijvend", concludeert Unia, dat donderdag in het Vlaams parlement cijfers over discriminatie op de werkvloer brengt.

Het Vlaamse systeem om discriminatie op de werkvloer te bestrijden werd grondig hervormd. Er worden niet langer diversiteitsconsulenten naar de bedrijven gestuurd, maar de kmo's krijgen 1 miljoen euro per jaar ter beschikking om diversiteitsplannen op te stellen. Daarnaast krijgen ook de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) en de sociale partners budgetten.

Uit een schriftelijke vraag van Yasmine Kherbache (SP.A) aan minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) blijkt dat in vier maanden tijd nog maar 41 bedrijven een subsidie hebben gevraagd. Zij kregen in totaal 12.823 euro. "Minister Muyters moet zijn beleid bijsturen en zijn budget investeren in wat effectief werkt", vindt Kherbache.

Uit cijfers van gelijkekansencentrum Unia blijkt het de foute richting op te gaan met de arbeidsdiscriminatie. Er werden vorig jaar 504 dossiers opgesteld, 48 procent meer dan in 2015. Het grootste deel van de klachten (169) ging over raciale discriminatie. Het aantal dossiers in verband met leeftijd steeg met 135 procent tot 144. Daarna volgden problemen die verband houden met handicap en religieuze overtuiging.

Volgens Unia is er een inspanning van de werkgevers nodig. "Maar zonder een duw in de rug zal er weinig veranderen", zegt directeur Els Keytsman. "Vandaag wacht de overheid tot iemand een vraag stelt over diversiteit. Wij zijn ervan overtuigd dat een overheid meer bereikt wanneer ze werkgevers actief warm maakt voor diversiteit."

 

Meest gelezen