Videospeler inladen...

Vlotter langs de kassa met de European Disability Card

Vanaf morgen kunnen mensen met een beperking een kaart aanvragen waarmee ze korting krijgen in pretparken, culturele instellingen en op sportevenementen. Ze vermijden met die kaart ook discussies aan de kassa.

De kaart is vandaag officieel gelanceerd in België. Bij die lancering waren ook veel politici aanwezig. Onder meer staatssecretaris voor Personen met een Beperking Zuhal Demir (N-VA), Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) en Europees commissaris voor Sociale Zaken Marianne Thyssen.

Videospeler inladen...

Zwaaien met de parkeerkaart

Mensen met een beperking presenteren zich vaak aan de kassa met doktersbriefjes, attesten van een instelling of een parkeerkaart. Maar voor de man of vrouw achter de ticketbalie is het niet eenvoudig om te verifiëren of die mensen daadwerkelijk in aanmerking komenvoor een korting, een voorbehouden plaats of een ander voordeel.

De European Disability Card moet dat veranderen. Mensen met een beperking tonen hiermee dat ze erkend zijn of ondersteuning krijgen bij één van de vijf Belgische instellingen die verantwoordelijk zijn voor hun integratie.

Europese harmonisering

Het statuut van persoon met een handicap wordt momenteel niet wederzijds erkend tussen EU-lidstaten. Dat maakt het voor mensen met een beperking soms moeilijk om in andere EU-landen bepaalde voordelen te genieten. Hun nationale kaart wordt bijvoorbeeld niet altijd herkend. 

Behalve België nemen voorlopig zeven andere Europese landen deel aan het pilootproject. Tegen januari volgend jaar zal de kaart ook in Italië, Cyprus, Estland, Finland, Malta, Slovenië en Roemenië gelanceerd worden.

Gratis

De European Disability Card is persoonlijk. De kaart is gratis en is vijf jaar geldig. U kan hem aanvragen bij vijf Belgische instellingen, onder meer bij de FOD Sociale Zekerheid en het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). Meer informatie staat op deze website.

Meest gelezen