Brent Stirton

Wildlife Photographer of the Year: "Je verliest min of meer je geloof in de mensheid"

De Zuid-Afrikaan Brent Stirton mag zich voortaan Wildlife Photographer of the Year 2017 noemen. Hij won de prestigieuze titel met een confronterende foto van een gestroopte neushoorn. "Je verliest in onze job min of meer je geloof in de mensheid", reageert Stirton op BBC News. Hij is dankbaar dat de jury juist deze foto koos. "De uitsterving van diersoorten is een realiteit."

De foto van de gestroopte neushoorn is ongemeen hard. De jury wilde daarmee een punt maken. Stirton, een Zuid-Afrikaanse fotograaf, nam het bewuste beeld in Hluhluwe Imfolozi Game, het oudste natuurpark van Afrika.

Stropers maakten de zwarte neushoorn 's nachts af met een vuurwapen met geluidsdemper. Het dier stierf niet meteen, de kolos vluchtte nog een eindje maar zakte uiteindelijk door zijn poten en kreeg een fataal schot in zijn kop. Om hem nadien brutaal te ontdoen van zijn twee hoorns. "Mijn eerste kind wordt geboren in februari. Ik ben 48 jaar. Ik denk dat ik zo lang gewacht heb omdat je in onze job min of meer je geloof in de mensheid verliest", stelt Stirton.

Afschuwelijke foto, maar je wil het verhaal erachter kennen

De hoorn is een kostbaar goed. In sommige Aziatische landen is de waarde ervan hoger dan goud of cocaïne. Bijgeloof stelt dat het kanker of pakweg nierstenen kan genezen. De lokale stropers werken vaak op bestelling. Nog minder dan 3.000 zwarte neushoorns leven in het wild. "De uitsterving van diersoorten is een realiteit. Het gebeurt aan een hoog tempo en ik ben dankbaar dat de jury juist deze foto koos om het onder de aandacht te brengen", zegt de winnaar.

De juryvoorzitter Lewis Blackwell treedt Stirton bij: "Mensen kunnen met afschuw gechoqueerd zijn, maar je krijgt aandacht en je wil het verhaal erachter kennen. Je kan er niet aan ontsnappen: het confronteert je met wat er gaande is in de wereld."

Meest gelezen