Foto: provincie Gelderland

Wolf gezien op de Veluwe in Nederland

Op de Veluwe in Nederland is een wolf gesignaleerd. Dat heeft de provincie Gelderland gemeld, waarin de Veluwe gelegen is. Nederlandse en Duitse experts hebben op basis van foto's bevestigd dat het inderdaad om een wolf gaat.   

De Veluwe is een dunbevolkt en overwegend beboste streek van zo'n 1.000 vierkante kilometer in de Nederlandse provincie Gelderland. De streek is niet te verwarren met het Nationaal Park De Hoge Veluwe, dat deel uitmaakt van de Veluwe, maar er slechts een twintigste deel van is. 

Gelderland heeft de terreinbeheerders vandaag geïnformeerd over de aanwezigheid van de wolf, en hen gevraagd uit te kijken naar sporen en uitwerpselen. 

Foto: provincie Gelderland

Duitsland

De wolf komt waarschijnlijk uit Duitsland. De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen ligt niet ver van de Veluwe, en over de grens leven er verschillende roedels. 

De kans om een wolf tegen te komen, is klein, zegt de provincie Gelderland. De provincie adviseert de mensen om afstand te houden, honden aan de leiband te houden, en de wolf met rust te laten. 

De provincie wil niet zeggen waar de wolf precies gezien is, om te vermijden dat mensen op zoek gaan naar het dier. Om dezelfde reden heeft ze enkel twee uitsneden van foto's vrijgegeven, omdat anders de locatie van het dier te makkelijk te achterhalen zou zijn. "De wolf houdt van rust, dat willen we zo houden", zei woordvoerster Everdien Gunsing aan Omroep Gelderland.

Foto: provincie Gelderland

"Duidelijk een wolf"

Volgens Leo Linnartz van "Wolven in Nederland" zijn er veel meldingen binnengekomen van mensen die zeggen dat ze een wolf hebben gezien. "Dat zien we bijna nooit, verspreid over de Veluwe."

Het is duidelijk een wolf, zei Linnartz aan Omroep Gelderland. "De vorm, de houding, de kleur van de vacht, kleine afgeronde oren. De kop is breed, met een witte aftekening om de nek. Het beest ziet er robuust uit."   

Volgens "Wolven in Nederland" is het de derde keer dit jaar dat in Nederland met zekerheid een wolf is gezien. In maart werd een wolf doodgereden op de A28 bij Hoogeveen, en in augustus zijn twee schapen door een wolf doodgebeten in Groningen. De jaren daarvoor werden er ook al wolven in Nederland gesignaleerd.

Meest gelezen