www.aurorebelot.com

Peeters: "Harde brexit rampzalig voor Belgische economie"

"Als de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk geen akkoord bereiken over verdere samenwerking na de brexit, zijn de economische gevolgen catastrofaal", zegt minister van Economie Kris Peeters (CD&V). 

Peeters baseert zich op berekeningen van de brexit-werkgroep die werd opgericht om de gevolgen van de brexit voor de Belgische economie in te schatten. 

Als de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk geen akkoord bereiken tegen maart 2019 - het moment dat het VK uit de Unie wil stappen - kunnen de douanekosten voor de in- en uitvoer van en naar het Verenigd Koninkrijk oplopen tot 2,22 miljard euro.  

In een eerder aangetoonde Leuvense studie van economen zou een harde brexit België ook meer dan 42.000 jobs kunnen kosten. Voor het VK zelf zou het zelfs gaan om 526.000 jobs en voor de EU in totaal om 1,2 miljoen jobs.

Ook voor de Haven van Zeebrugge zou een harde brexit zware gevolgen hebben. De trafiek naar het VK bedraagt 45 procent van de omzet van de haven en is goed voor 5.000 jobs en een economische waarde van 500 miljoen euro.

De brexitgroep gaat de mogelijke economische gevolgen van "no deal" nog beter in kaart brengen, maar komt tot de vaststelling dat een "harde brexit absoluut vermeden moet worden".

"We stellen vast dat de onderhandelingen met Groot-Brittannië moeizaam verlopen. We moeten voorbereid zijn op alle mogelijke scenario's, zegt minister Peeters.

Meest gelezen